ua en ru

Група "Приват" домагається зміни менеджерів в британській JKX Oll & Gas

Структури групи "Приват, які володіють 27,5% акцій британської видобувної компанії JKX Oll & Gas, вимагали зміни двох топ-менеджерів компанії та призначення замість них своїх представників, але отримали відмову, повідомляє "Комерсант-Україна".

Вчора в JKX Oil & Gas Plc повідомили про рішення відмовити своєму акціонеру - компанії Eclairs Group Ltd, контрольованої групою "Приват", - в проведенні позачергових зборів акціонерів. Eclairs пропонувала розглянути на зборах питання про виведення з дирекції компанії CEO Пола Девіса і комерційного директора Пітера Діксона, призначивши замість них Бориса Епштейна і Станіслава Юдина, а також ввести в раду директорів Олександра Рацкевіча.

У повідомленні наголошується, що після консультацій з юристами JKX Oil & Gas визнала звернення Eclairs "недійсним", а також попросила надати інформацію про зв'язки з акціонерами осіб, які були запропоновані на посади директорів компанії.

Запропоновані менеджери близькі до "Привату", а їх призначення необхідне, "щоб стабілізувати роботу компанії", говорить джерело газети в групі "Приват". За його словами, в першій половині минулого року чистий прибуток JKX Oil & Gas впав на 14%, до 20,7 млн ​​дол. "ПГНК скоротила видобуток газу з 395 млн кубометрів в 2011 році до 320 млн кубометрів за підсумками минулого року. Це досить серйозне зниження, і ми вважаємо, що компанія повинна спробувати поліпшити свої показники, для чого потрібна зміна менеджменту", - сказав видання співрозмовник в групі. За його інформацією, вимога провести збори акціонерів буде переоформлена і знову відправлена раді директорів. "Якщо наші вимоги не приймуть, то цілком можливо, що ми будемо відстоювати свої інтереси в суді", - заявило джерело в групі "Приват".

Основним активом JKX Oil & Gas в Україні є "Полтавська газонафтова компанія" (ПГНК), що займається видобутком вуглеводнів на семи родовищах у Полтавській області. Вона також має ліцензії на нафтогазові ділянки в Грузії, Болгарії, Туреччині, Італії, США та Росії. Eclairs Group Ltd володіє 27,5% акцій JKX Oil & Gas Plc, будучи найбільшим її акціонером. Ще 11,6% акцій належать компанії Interneft Ltd російського підприємця Олександра Жукова, 9,92% акцій - венчурному фонду BlackRock Investment Management, 9,9% - "Нафтогаз України" (пакет арештований за позовом Merchant International Company Ltd), 8,9 % - фонду Aberforth Partners LLP, 8,8% - The Boston Company Asset Management. 2011 р. JKX закінчила з чистим прибутком 59,1 млн дол., збільшивши дохід на 22,8%, до 236,8 млн дол.

Читайте також: Американська Georgian American Alloys об'єднала близькі до групи "Приват" феросплавні активи в США