ua en ru

Група компаній "АІС" накопила кредитну заборгованість перед трьома банками в 1,7 млрд грн

Група компаній "АІС" накопила кредитну заборгованість перед "ВТБ Банк", "Альфа-банк" і "Укрсиббанк" в сумі понад 1 млрд 770 млн грн. Про це в ході прес-конференції повідомили голови відповідних банків, передає кореспондент РБК-Україна.

"У обласному господарському суді м. Харків розглядається справа про банкротство підприємства з групи "АЇС", підконтрольної Дмитру Святашу . З позовом до цієї компанії виступили чотири банки "Альфа-банк", "ВТБ Банк", "Укрсиббанк" і "Сведбанк".

Що стосується "ВТБ Банку" ми висуваємо претензії на суму більш, ніж 737 млн грн", - повідомив голова правління ВАТ "ВТБ Банк" Вадим Пушкарев.

За словами в.о. голови правління "Укрсиббанку" Сергія Панова, Дмитро Святаш має перед банком заборгованості в розмірі близько 700 млн грн.

"Якщо говорити про тіло кредиту це близько 340 млн грн. Ми частково погасили за рахунок продажу застави, яка у нас була. Ми сподіваємося ще декілька процесів виграти, йде процедура реалізації", - повідомив президент ПАО "Альфа-банк" Олександр Луканов.

У теж час банкіри підкреслили, що Дмитро Святаш і його партнери не побажали співпрацювати з банками.

"Ми як і раніше братимемо участь разом з керівниками в процедурі банкротства з розгортанням операцій по фіктивному виведенню активів. У нас є ще утримані застави, які ми реалізовуватимемо. І підтримуватимемо всі процедури, і брати участь як свідок в тих кримінальних процесах, які будуть збуджені по статті Кримінального кодексу", - сказав Пушкарев, відповідаючи на питання журналістів об вживання заходів по користолюбству кредитної заборгованості.

В той же час голова комітету із захисту прав кредиторів НАБУ Роман Шпек заявляє про те, що на даний момент ведеться робота з підготовки загального списку недобросовісних позичальників банків. Даний список буде опублікований до жовтня. Ситуація з Дмитром Святашем була віддана розголосу першою, оскільки сума заборгованості корпорацією "АІС" складає найбільшу суму.

Відзначимо, за повідомленням прес-служби Святаша, народний депутат не має відношення до групи компаній "АІС".

В ході конференції незалежна асоціація банків України повідомила про те, що готує "чорні списки" позичальників, суддею оцінювачів і державних виконавців. Формування таких списків викликане масштабами проблемами по неповерненню боргів.

"Асоціація не може і не бажає залишатися в стороні від рішення питання поганих позичальників і готує "чорні списки" позичальників, суддів, оцінювачів і державних виконавців, які своїми неправомірними діями завдають великого збитку банківському сектору", - заявила в.о. голови незалежної Асоціації банків України Олена Єфремова.