ua en ru

Гройсман закликав ВР ухвалити закон для зниження цін на ліки в Україні

Гройсман закликав ВР ухвалити закон для зниження цін на ліки в Україні Фото: Володимир Гройсман обіцяє навести порядок із ліками

Прем'єр сподівається, що парламент ухвалить цей законопроект уже наступного пленарного тижня

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман сподівається, що Верховна Рада наступного пленарного тижня ухвалить законопроект щодо спрощення доступу якісних ліків з-за кордону до України. Про це він заявив на заходах із нагоди святкування Дня Європи у Вінниці 14 травня, повідомляє прес-служба Кабінету міністрів.

"Я вчора звернувся під час "Години запитань до уряду" до депутатів парламенту, а там є багато однодумців із цього приводу, швидко наступного пленарного тижня провести ці рішення. Президент має абсолютну рішучість підписати цей закон. Це буде означати, що ми демонополізуємо ринок, і ціни на ліки почнуть зменшуватися", - зазначив Гройсман.

Він нагадав, що напередодні уряд ухвалив рішення про спрощення доступу на ринок України медичних препаратів, які зареєстровані і продаються на ринках Євросоюзу, США, Канади, Швейцарії, Японії та Австралії.

"Ми ухвалили рішення, щоб ті ліки, які там зареєстровані і використовуються, не треба їх перевіряти в Україні ще раз. Для чого? Щоб дати комусь можливість на цьому підзаробити. Ні. Ми будемо це просто рубати на корені", - запевнив прем’єр.


Наразі, за його словами, урядове рішення необхідно закріпити законодавчо.

"Нам потрібно зараз навести порядок із ліками. Ліки дорогі в Україні не тому, що вони стільки коштують, а тому, що є 5-6 фірм на потоках, які є абсолютними монополістами на кордонах на ввезення ліків в Україну", - заявив глава уряду.

За його словами, монополісти імпортування ліків свого часу пролобіювали формування законодавства, що обмежило можливості ввезення медичних препаратів до України. На сьогодні реєстрація якісних медичних препаратів в Україні може тривати роками.

"Тому ми маємо обмежену кількість препаратів, вони є високої вартості", - пояснив Гройсман.

Також він додав, що уряд продовжить закуповувати ліки через спеціальні міжнародні організації, що дає від 10 до 90% економії, та сприятиме зменшенню цін на ліки.

Нагадаємо, Асоціація "Виробники ліків України" (АВЛУ) підтримує доопрацьований Кабміном законопроект №4484 "Про внесення змін до ст. 9 закону "Про лікарські засоби" (щодо державної реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів)", внесений до парламенту 10 травня 2016 року.