ua en ru

Гройсман доручив Мін'юсту активізувати дії щодо стягнення штрафу з "Газпрому"

Гройсман доручив Мін'юсту активізувати дії щодо стягнення штрафу з "Газпрому" Фото: Володимир Гройсман (kmu.gov.ua)

Гройсман наголосив, що "Газпром" має виконувати вердикт Стокгольмського арбітражу

Прем’єр міністр України Володимир Гройсман доручив Міністерству юстиції України активізувати дії щодо стягнення штрафу з російського "Газпрому". Про це йдеться у повідомленні прес-служби уряду.

Як зазначається, Кабмін наразі активізує дії щодо стягнення штрафу з "Газпрому", а також щодо порушення українського монопольного законодавства Відповідне доручення Гройсман дав Мін'юсту, наголосивши, що "Газпром" має виконувати вердикт Стокгольмського арбітражу.

"Позиція України у ситуації з "Газпромом" має бути жорсткою і послідовною. "Газпром" має виконувати вердикт Стокгольмського арбітражу і так само виконувати вимогу антимонопольного органу України та рішення українських судів. Сьогодні мав розмову про наші дії в зв'язку з цим з міністром юстиції України Павлом Петренком", - сказав Гройсман.

Так, Гройсман зазначив, що формування позовів "Нафтогазу" проти "Газпрому" в Стокгольмському арбітражі в 2014 році обумовила низка рішень антимонопольних органів ЄС та України. Зокрема, в січні 2016 року Антимонопольний комітет України наклав штраф розмірі майже 86 млрд гривень на "Газпром" через зловживання монопольним становищем на ринку природного газу в Україні, сума штрафу через рік, враховуючи пеню, подвоїлася. Україна розпочала опис та арешт українських активів "Газпрому".

"В нинішній ситуації ми повинні об'єднати усі наші зусилля для того, щоб змусити "Газпром" виконувати усі свої зобов'язання. За невиконання зобов'язань російський монополіст має нести жорстку відповідальність", - наголосив Гройсман.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що російська газова компанія "Газпром" запропонувала НАК "Нафтогаз України" дату для проведення переговорів про розірвання контрактів на поставку і транзит газу. "Газпром" заявив про намір розірвати контракти з "Нафтогазом" після рішення Стокгольском арбітражу від 28 лютого, згідно з яким суд прийняв рішення на користь "Нафтогазу" по ключовій вимозі української сторони в рамках суперечки за контрактом на транзит російського газу до країн Європи. Трибунал підтвердив порушення "Газпромом" зобов'язань щодо обсягів транзиту і присудив компенсацію в розмірі 4,63 млрд доларів.

Відзначимо, "Нафтогаз" перерахував "Газпрому" передоплату за поставки в березні, проте російська компанія не прийняла платіж через відсутність додаткової угоди.

Як пояснили в російській компанії, "Газпром" повернув "Нафтогазу" передоплату за березень через те, що отримане від української компанії доповнення до контракту на поставку газу в повному обсязі відповідало грудневим рішенням Стокгольмського арбітражу.