ua en ru

Кабмін пообіцяв не допустити підвищення ціни на газ для населення на 60%

Кабмін пообіцяв не допустити підвищення ціни на газ для населення на 60% Фото: Володимир Гройсман (РБК-Україна)

Через вимушене підвищення ціни на газ в Україні буде вдосконалена система надання субсидій

Кабінет міністрів України не допустить підвищення ціни на газ для населення на 60%. Про це заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман в ефірі "Свободи слова" на ICTV.

"Я взагалі не вважав би за необхідне змінювати ціни, особливо на газ. Чому постало це питання - причина полягає в тому, що тільки наступного року нам потрібно віддати 15 млрд доларів, які були запозичені з 2005 по 2013 рік. У цьому випадку нам потрібно продовжувати перемовини з МВФ, щоб отримати доступ для перекредитування та для ресурсів, які ми можемо погашати", - повідомив прем’єр.

Він також зазначив, що намагається переконати МВФ у тому, що газ є необхідним соціальним продуктом для населення, а не предметом розкошів.

"Сьогодні ринкова ціна на газ на 60% нижча, ніж для населення. Питання постало тому, що з 2008 року Україна взяла на себе зобов’язання вирівняти ціни на газ. Відповідно як вони коштують від імпорту. Сьогодні це приблизно 60%. Як я веду переговори з МВФ, я пояснюю, що у нас достатньо холодні зими, газ є соціальний продукт, але врешті-решт, ті зобов’язання, маємо їх виконувати. Але безперечно, що такий підйом в 60% я не допущу", - заявив Гройсман.

Прем’єр додав, що через вимушене підвищення ціни на газ в Україні буде вдосконалена система надання субсидій.

Нагадаємо, Кабінет міністрів ухвалив рішення продовжити дію спеціальних зобов'язань для НАК "Нафтогаз України" до 18 жовтня 2018 року, зберігши таким чином ціну газу для населення на нинішньому рівні.