ua en ru

Гройсман погодився з тим, що анбандлінг - компетенція наглядової ради "Нафтогазу", - джерело

Гройсман погодився з тим, що анбандлінг - компетенція наглядової ради "Нафтогазу", - джерело Фото: колаж (НАК Нафтогаз України)

У кінцевому підсумку питання про передачу ГТС в управління іноземним компаніям буде вирішувати Верховна рада

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман погодився з тим, що анбандлинг (поділ НАКу на компанії) і пошук партнера для газотранспортної системи України - компетенція наглядової ради НАК "Нафтогаз України" і керівництва компанії. Про цього пише РБК-Україна в матеріалі "У пошуках партнера ГТС: як і навіщо влада планує змінити структуру "Нафтогаз України".

Як зазначається в матеріалі, 19 вересня наглядові ради "Нафтогазу" і МГУ представили "дорожню карту" відділення оператора ГТС. "Проведення анбандлингу - моя персональна відповідальність", - заявив Андрій Коболєв, представляючи документ. Якщо ще взимку керівник "Нафтогазу" говорив, що Кабмін відсторонив його від переговорів з компаніями-потенційними партнерами ГТС, то зараз він може собі дозволити такі заяви.

"Для прем'єра питання поділу ГТС та залучення іноземного інвестора - частково токсичние. Напередодні виборів він не готовий пояснювати виборцям, що "іноземці не розкуповують українську трубу". Крім того, глава уряду зайнятий не менш складними для нього переговорами з МВФ, тому анбандлинг для нього зараз не пріоритетна проблема, але він розуміє, що загроза "Північного потоку" зростає і його проводити треба швидше", - повідомило РБК-Україна джерело в енергетичному блоці Кабміну.

Проте, як наголошується в матеріалі, навіть якщо погоджувати з урядом план реорганізації компанії керівництву "Нафтогазу" тепер можливо не доведеться (це питання буде в компетенції спостережної ради), без втручання Кабміну цей процес не відбудеться. Уряду як мінімум належить внести зміни у свою постанову №496 від 2016 року, розробити і затвердити умови конкурсу із залучення партнера по управлінню ГТС. І, якщо цей конкурс все ж таки відбудеться, затверджувати його результати буде парламент, який ще необхідно переконати передати українську газотранспортну систему в управління іноземним компаніям.

Нагадаємо, в липні 2018 року "Нафтогаз" і ПАТ "Магістральні газопроводи України" підписали меморандум про анбандлінг. МГУ було створено урядом в якості майбутнього оператора ГТС України.