ua en ru

Гривня після виборів девальвує, якщо ситуація в світовій економіці погіршиться, - експерт

Гривня після виборів девальвує у випадку, якщо ситуація в світовій економіці погіршиться. Про це в коментарі РБК-Україна заявила головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.

"Сплеск валютного курсу у вівторок був спровокований збільшенням гривневої ліквідності банків на тлі накопичених девальваційних очікувань населення і бізнесу. Ситуація повинна незабаром стабілізуватися, оскільки до виборів різкоЇ девальвації гривні влада постарається не допустити. Після виборів стан валютного ринку багато в чому буде залежати від зовнішньої кон'юнктури: при поліпшенні ситуації в світовій економіці різких стрибків курсу гривня-долар можна буде уникнути і зберегти курс близько позначки 8,2 дол/грн. Але якщо ситуація в світовій економіці погіршиться, то гривні доведеться девальвувати", - відзначила аналітик.

За її словами, буде краще, якщо девальвація пройде швидко, бажано одномоментно, оскільки в умовах підвищеного попиту населення на іноземну валюту поступова девальвація буде цей попит тільки підстьобувати, і приводити до невиправданих витрат валютних запасів НБУ.

"При цьому ослаблення національної валюти має бути достатньо сильним, щоб поліпшити зовнішньоторговельний баланс і "збити" девальваційні очікування, але не бути руйнівним для банківської системи. За нашими оцінками, рівень 9-10 грн/дол., або 11-20% девальвації, відповідає цим критеріям", - додала Бєлан.

Нагадаємо, що вчора, 4 вересня, курс гривні на міжбанку впав до рівня трирічної давнини. Зокрема, курс долара підвищився майже на 6 копійок. НБУ обіцяв застосовувати регулятивні заходи у випадку зниження курсу гривні.

Сьогодні на міжбанку курс долара знизився на 4 копійки, а євро - майже на 9. Торги по долару на міжбанківському валютному ринку сьогодні завершилися в діапазоні 8,1400-8,1600 грн /дол., торги по євро - 10,2080-10,2371 грн/євро, торги по рублю - 0,2512-0,2517 грн/руб.

Читайте також: Середній курс долара в 2013-2014 рр не підніметься вище 8,4 грн