ua en ru

Грицак вважає обґрунтованим відмову в доступі місії ООН на Донбасі

Грицак вважає обґрунтованим відмову в доступі місії ООН на Донбасі Фото: глава СБУ Василь Грицак

У Мін'юсті заявили, що в управлінні СБУ, куди не пустили представників ООН, утримуються російські військовополонені

Служба безпеки України (СБУ) обґрунтовано відмовила спостерігачам ООН у доступі до приміщень районних підрозділів спецслужби в зоні АТО, оскільки там не утримують затриманих або ув'язнених. Про це на брифінгу у Львові заявив глава СБУ Василь Грицак, повідомляє Zik.ua.

"Я особисто підписував документи, якими дозволяв іноземним спостерігачам відвідувати заклади тримання осіб, які перебувають під вартою - СІЗО. Але це не означає, що іноземні спостерігачі повинні заходити в районні підрозділи СБУ в зоні АТО. Якщо ви приїдете, наприклад, у США і захочете зайти в ЦРУ чи ФБР - в підвал, в кабінет. Вас туди впустять?! По-друге, у нас не утримуються люди в районних підрозділах. Зате там працюють оперативні співробітники. Там стоїть апаратура засекречування, зброю, документи", - пояснив Грицак.


Він також підкреслив, що СБУ працює відкрито і допускає іноземних спостерігачів в місця тримання затриманих або ув'язнених.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Делегація Підкомітету ООН з попередження тортур призупинила свій візит в Україну після відмови у доступі до місць в декількох районах країни, де, за їх підозрою, співробітники Служби безпеки України позбавляють людей свободи.

У Мін'юсті заявили, що делегатів ОНН не допустили до управління СБУ так, як там перебували російські військовополонені.

Заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова заявила, що з боку Мін'юсту буде вестися діалог з органами безпеки, щоб делегація отримала доступ до всіх установ.