ua en ru

Грібаускайте назвала "жахливим" ситуацію з правами жінок в ДНР/ЛНР

Грібаускайте назвала "жахливим" ситуацію з правами жінок в ДНР/ЛНР Фото: Президент Литви Даля Грібаускайте

Президент Литви Даля Грібаускайте вважає, що ситуація з правами жінок на окупованих бойовиками так званих ДНР і ЛНР територіях Донбасу є настільки ж жахливою, як і в інших регіонах, де тривають "заморожені конфлікти". Про це Грібаускайте заявила, виступаючи на конференції ОБСЄ та ООН у Вільнюсі (Литва), передає "Польське радіо".

"На окупованих територіях України насильство над жінками досягло такого рівня. Над жінками здійснюють фізичне та сексуальне насильство. Ситуація дуже схожа з тією, яка спостерігається в інших місцях Східної Європи та Кавказу: в Грузії, Молдові, Нагірному Карабаху", - заявила Грібаускайте.

Вона нагадала, що в результаті конфлікту покинути свої будинки були змушені більше мільйона українців, дві третини з яких - це жінки, які "тікають разом з дітьми і старшими членами сім'ї, піклуючись про них, маючи надзвичайну низьку підтримку".

"Ці жінки перебувають на лініях фронту, утримують свої сім'ї і часто саме завдяки їм життя триває навіть у самих складних умовах", - сказала Президент Литви.

Зазначимо, Даля Грібаускайте очолює Рада жінок-світових лідерів - мережі, яка об'єднує жінок, які є президентами, чи прем'єрами своїх держав.

Нагадаємо, за останніми даними ООН, на Донбасі за рік загинуло 6 тис. 116 осіб.