ua en ru

Греція вимагає пояснень від МВФ через "витоки" переговорів по боргах

Греція вимагає пояснень від МВФ через "витоки" переговорів по боргах Фото: переговори між Грецією та кредиторами відновляться наступного тижня

Йдеться про можливість тиску на Грецію, Німеччину та ЄС

Уряд Греції вимагає пояснень від Міжнародного валютного фонду щодо оприлюдненої Wikileaks розмови стосовно боргових проблем країни, що начебто обговорювалися вищими представниками фонду. Про це повідомляє ВВС Україна.

У розшифровці зокрема йдеться про можливість тиску на Грецію, Німеччину і ЄС, аби підштовхнути їх до завершення переговорів.

В одній із цитат говориться про те, що для завершення переговорів може бути потрібна якась "кризова" подія.

Як очікувалося, переговори між Грецією та її кредиторами мають відновитися наступного тижня.

У МВФ не коментуватимуть повідомлення про "витоки" інформації стосовно врегулювання проблеми боргів Греції, оприлюднені Wikileaks, - йдеться у заяві, поширеній прес-службою фонду.

"Ми не коментуємо "витоки" або посилання на внутрішні дискусії. Ми чітко окреслили те, що вважаємо за необхідне для надійного вирішення економічних викликів, із якими зіштовхнулася Греція, таких, які б спрямували Грецію на шлях до стійкого розвитку, підтриманого низкою відповідальних реформ, одночасно зі зниженням боргового тиску за допомогою європейських партнерів", - йдеться у повідомленні МВФ із посиланням на речника фонду.


В оприлюдненій Wikileaks розмові, яка буцімто відбулася 19 березня цього року, беруть участь Пол Томсен, голова європейського департаменту МВФ, та Делія Велкулеску, голова делегації МВФ на переговорах у Греції.

Згідно з розшифровкою, Томсен, начебто, висловлює занепокоєння ходом переговорів щодо реформ у Греції, які вона погодилася здійснити в обмін на отримання міжнародної фінансової допомоги, а також про те, що може "підштовхнути" уряд Греції до ухвалення необхідних рішень, включно з варіантом дефолту.

У розмові також згадується про те, як змусити канцлера Німеччини Ангелу Меркель пристати на пропозицію списання частини боргу, зокрема і через вихід МВФ із "трійки" міжнародних кредиторів Греції, а також як може уповільнити переговори британський референдум із питання виходу з ЄС.

Минулого року Греція погодилася на здійснення масштабної програми реформ в обмін на багатомільярдну фінансову допомогу від МВФ та ЄС, аби уникнути банкрутства і залишитися у єврозоні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Грецію можуть виключити з ФІФА та УЄФА через втручання влади у футбольну діяльність країни.