ua en ru

Греція зіткнулася з сильним зростанням цін на паливо

Греція зіткнулася з сильним зростанням цін на паливо, що на тлі скорочення заробітних плат, пільг та допомог призвело практично до паливної кризи, так як у муніципалітетів не вистачає засобів для опалення навіть соціально значимих об'єктів, повідомляє телеканал "Росія 24".

Роздрібна ціна на мазут в Греції досягла 1266 євро за 1 тис. л у II кварталі 2012 р., що передбачає зростання на 48% у річному вираженні. Точно така ж кількість мазуту коштує 861 євро у Великобританії і 790 євро в Нью-Йорку.

Греки платять акцизи і податок на додану вартість при нафтовому опаленні, і ці додаткові податки можуть становити до 42% від загальної вартості. Глави регіонів просять уряд звільнити їх від податків, так як у них просто не вистачає коштів, а самі греки також не можуть дозволити собі опалювати приміщення за свій рахунок.

Ціни в Греції на нафту дуже високі, так як закони захищають дві компанії в країні по переробці нафти і запобігають конкуренції. Про це розповів викладач права в Оксфорді Павлос Елефтеріадіс, який вивчає монополії.

"Грецька політична система працює для інсайдерів, - сказав Елефтеріадіс. - Якщо ви інсайдер, то вас будуть намагатися захищати. Якщо ви бідний чоловік в Кастор'є, ви будете надані самі собі".

У зв'язку з сильним скороченням бюджетних витрат уряд Греції скоротив фінансування опалення шкіл на 60% в цьому році. У деяких містах школи просто закриті, так як у муніципалітетів немає коштів, для того щоб забезпечити опалення в них. У Кастор'є найближчим часом можуть бути закриті всі 53 школи.

Така ситуація характерна для декількох регіонів Греції, і, судячи з усього, найближчим часом в країні почнеться повноцінний нафтова криза.

Читайте також: Економіка країни може швидко відновитися, - Центробанк Греції