ua en ru

Греція просить у ЄС ще 1,29 млрд євро для викупу держоблігацій

Греція просить у міжнародних кредиторів додаткові 1,29 млрд євро для того, щоб вона могла викупити у приватних інвесторів всі держоблігації, пред'явлені в рамках пропозиції про викуп. Якщо виділення додаткових коштів буде схвалено, Греція зможе викупити свої облігації загальним номіналом 31,9 млрд євро і скоротити таким чином свою заборгованість більш ніж на 20 млрд євро, говориться в опублікованих сьогодні матеріалах грецького боргового управління (PDMA).

PDMA оголосило, що на момент закриття оферти 11 грудня ц.р. інвестори, серед яких, - грецькі банки і міжнародні хедж-фонди, представили до викупу держоблігації країни на загальну суму 31,9 млрд євро (за номіналом). Відповідно до умов пропозиції Греція обмінюватиме ці папери на векселі Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), надані Афінам в рамках програми міжнародної фінансової допомоги. Для фінансування викупу облігацій на 31,9 млрд євро Греції знадобляться векселі EFSF на загальну суму 11,29 млрд євро, підрахували в PDMA. Спочатку Греція планувала витратити на викуп держборгу максимум 10 млрд євро у вигляді паперів EFSF.

Середньозважена ціна викупу держоблігацій 20 серій складе 33,8% від загального номіналу паперів, що викупляються.

Оскільки Греція займе у Євросоюзу 10-11 млрд євро у вигляді короткострокових паперів EFSF і викупить власні держоблігації на 30-31 млрд євро, її держборг скоротиться приблизно на 20 млрд євро.

Нагадаємо, 3 грудня 2012 р. Греція оголосила про намір викупити власні держоблігації через обмін на шестимісячні папери EFSF на суму до 10 млрд євро. Крайній термін прийому заявок спочатку був призначений на 7 грудня, потім продовжений до 11 грудня. Викуп держоблігацій був одним із заходів скорочення грецького боргу, узгоджених міністрами фінансів єврозони в кінці листопада 2012 р. Домовленості Греції з партнерами по єврозоні передбачають, що республіка за рахунок цих нових заходів повинна скоротити держборг 124% від ВВП до 2020 р. з прогнозованих 190% ВВП в 2014 р.

Від успішності пропозиції про викуп залежить подальша фінансова допомога Афінам, заморожена з літа цього року. Міністри фінансів єврозони планують 13 грудня 2012 р. - після оцінки результатів викупу - ухвалити офіційне рішення про виділення Греції чергового кредитного траншу в 34,4 млрд євро.

Читайте також: Уряд Греції викупив у приватних інвесторів облігації на 31,8 млрд євро, - джерела