ua en ru

Греція отримала перший транш фіндопомоги від ЄС і МВФ у розмірі 7,5 млрд євро

Греція отримала перший транш фінансової допомоги від Євросоюзу і Міжнародного валютного фонду (МВФ) у розмірі 7,5 млрд євро. Єврозона через антикризовий фонд EFSF надала Афінам 5,9 млрд євро, а МВФ - 1,6 млрд євро, повідомив агентству Reuters чиновник грецького Мінфіну.

За його словами, з перерахованих коштів 4,66 млрд євро будуть направлені на погашення 3-літніх держоблігацій, що належать Європейському центральному банку (ЄЦБ) і центробанкам країн єврозони. Інше буде використано для бюджетних потреб.

Греція отримала перший транш кредитів перед тим, як парламент країни формально схвалить другу програму фінансування з боку партнерів по єврозоні і МВФ загальним обсягом 130 млрд євро. Ратифікація кредитного пакету відбудеться в парламенті сьогодні.

Якщо б Греція не почала отримувати кошти в рамках нової міжнародної програми фіндопомоги, сьогодні міг статися дефолт за зобов'язаннями республіки. Саме 20 березня 2012 р. закінчується термін обігу облігацій серії номінальною вартістю 14,4 млрд євро. Частина цього випуску - 9,77 млрд євро - перебувала на руках у компаній приватного сектора і була анульована в результаті успішного обміну грецьких держпаперів, який став найбільшою реструктуризацією державного боргу у світовій історії. Інші папери з погашенням 20 березня належали ЄЦБ і центробанкам єврозони: вони були викуплені ЄЦБ на вторинному ринку в рамках спеціальної програми стимулювання боргових ринків. ЄЦБ не брав участь у програмі обміну грецьких облігацій.

За рахунок реструктуризації боргу і нових кредитів Євросоюз і МВФ сподіваються зменшити боргове навантаження Греції до 120,5% від ВВП країни зі 165% за підсумками 2011 р.