ua en ru

Греція, Італія, Нідерланди та Чехія продовжують видавати шенгенські візи жителям Криму, - ЗМІ

Греція, Італія, Нідерланди та Чехія продовжують видавати шенгенські візи жителям Криму, - ЗМІ Джерело фото:flyingwheels.ru

Євросоюз офіційно заборонив на території Росії видавати шенгенські візи кримчанам, які отримали російський паспорт, ще в березні 2014 року. У ЄС заявляли, що отримати шенген кримчани можуть тільки через Київ і тільки за наявності українського паспорта. Як з'ясували "Известия", московські візові центри як мінімум чотирьох країн - членів ЄС - Греції, Італії, Нідерландів і Чехії, - незважаючи на заборону, видають візи для росіян, що проживають у Криму. Про це розповіли в туркомпаніях, а також підтвердили у візових центрах трьох із чотирьох країн.

"Де-юре країни Шенгенської зони (включає в себе 26 європейських держав, - ред.) не згодні видавати візи громадянам, які проживають у Криму, але де-факто існує ряд країн, що видають ці візи, - говорить співробітник одного із кримських турагентств. - Справа тут не тільки в лояльності, велику роль грає оплата консульського збору заявником і економічна обстановка у країні, що приймає. За нашими даними, на компроміси йдуть Греція, Італія, Нідерланди та Чехія".

Цю інформацію підтвердили і в російських візових центрах перерахованих країн, які управляються фірмою VFS Global - це найбільший у світі постачальник візових послуг, співпрацює з більшістю країн світу. За словами представників італійського та нідерландського відділень, заяви від прописаних у Криму громадян РФ на видачу шенгену розглядаються і задовольняються в загальному порядку та в установлені терміни (від 3 днів до 2 тижнів). У чеському візовому центрі теж не виключили подачу заяв від кримчан, але помітили, що для розгляду їх потрібна згода консульського відділу посольства Чехії - їм недавно була винесена особлива директива щодо Криму.

"Якщо є закордонний паспорт громадянина України, то треба насамперед звертатися в Київ, оскільки громадянство визначається за закордонним паспортом. Якщо ж у заявника є російський закордонник - то він звертається за уточненням до консульського відділу посольства Чеської Республіки; якщо він дає добро, то, відповідно, кримчанин може подавати документи на території Росії як звичайний житель РФ", - заявили у візовому центрі.

Від грецького візового центру відповіді отримати не вдалося, в посольстві Греції перенаправили за коментарями до представництва ЄС в Москві. В посольствах Чехії та Італії від коментарів відмовилися, а офіційна позиція посольства Нідерландів суперечлива. За словами співробітника прес-служби посольства Наді Верваал, хоча жителі Криму і повинні подавати, згідно з постановою ЄС, заява на візу тільки в київському консульстві Нідерландів при пред'явленні українського паспорта, вони можуть це робити і за російським закордонним паспортом.

"Євросоюз не визнає анексію Росією Криму. При цьому російський паспорт є загальновизнаним документом для подорожей і може бути використаний для подачі на шенгенську візу, - пояснила Верваал і порадила йти з російським паспортом у посольство Нідерландів в Києві. Все резиденти українських територій, які хочуть отримати шенгенську візу, у тому числі проживають у Криму з російським паспортом, повинні подавати документи на візу тільки в посольстві в Україні чи його представництвах.

У візових центрах інших країн все простіше: документи приймаються тільки в Києві. Категоричніше за всіх у питанні розгляду видачі віз кримчанам виступає Німеччина, на неї припадає більшість запитів кримчан на відкриття візи, каже глава візового відділу сімферопольської фірми Center Exchange UA Ксенія Яригіна (компанія спеціалізується на оформленні віз).

"У принципі, якщо віза вже була раніше видана і продовжує діяти на український паспорт, багато країн Шенгенської зони дають візи кримчанам, - зазначає співрозмовниця. - Але Німеччиною цей варіант не визнається".

У німецькому посольстві в Москві не відповіли, але у візовому центрі компанії VFS Global підтвердили позицію ЄС і повідомили, що від росіян-кримчан пакети документів навіть не приймають. "Заявники із Криму повинні подавати документи в київське посольство Німеччини", - пояснили в компанії. Схожа позиція озвучується у візових центрах Великої Британії та Франції.

Нарешті, отримавши шенгенську візу, кримчанин може в'їхати до ЄС тільки через ту країну, яка видала візу (є винятки). Якщо мова про мультивізу (багаторазову, протягом певного терміну), то по ній перший в'їзд також зазвичай повинен бути до країни видачі візи. Це так зване правило про перший в'їзд. Що стосується іншого правила - "про основну країну перебування", то, за словами Ксенії Яригіної, бажано провести більшу частину поїздки у країні, яка видала візу, інакше можна зіпсувати візову історію (або ж зовсім не отримати шенген, не пред'явивши доказів перебування). За словами експерта, та ж Греція або Чехія менш прискіпливі до візової історії, ніж інші європейські країни, які звертають увагу на те, де і як ви закрили минулі візи.

У кримському турагентстві "Ріа-Транс" також зазначили, що багато що залежить не тільки від країни в'їзду, а й від, приміром, місця отримання закордонного паспорта. "Потрібно дивитися конкретно на документи. Наприклад, якщо у людини прописка була оформлена після отримання посвідки на проживання у Криму чи вона зробила свій закордонний паспорт не у Криму, а в одному з російських міст (в закордонному паспорті є відмітка про "орган видачі" і його місцезнаходження, - ред.), це дає їй шанс на отримання шенгенської візи. Крім того, деякі консульства не завжди вимагають надавати їм відомості про прописку, а навіть якщо і зажадають, є варіант перепрописатися в іншому російському місті. Такі документи, як правило, проходять без проблем", - додають в турагентстві.

При цьому українцям зараз отримати шенген легше, ніж росіянам. Якщо у стандартний пакет при оформленні візи в ту чи іншу країну Шенгенської угоди для росіян входять заява, довідка з роботи, підтвердження броні готелю, авіаквитки туди-назад, страховка, загальногромадянський і закордонний паспорти, фото, а також ксерокопія російської прописки, то для резидента з українським паспортом потрібно лише закордонний паспорт із фотографіями. Крім того, для громадян України ряд країн надає візові преференції.

"Приміром, із 27 квітня почали діяти нові візові правила США для України, за якими українець може отримати американську візу на 10 років, раніше можна було лише на п'ять. Для росіян США дає туристичні візи в середньому до 3 років", - пояснила Яригіна.

У Російському союзі туріндустрії вважають, що лояльність деяких країн у першу чергу пов'язана з великими доходами місцевих бюджетів від російських туристів. На думку віце-президента РСТ Олександра Осауленка, на візову політику цих країн, особливо Греції та Чехії, вплинули інтереси місцевого бізнесу.

"У цих країнах туризм - одне з основних джерел доходу державного та регіональних бюджетів, в середньому за двотижневий відпочинок у них росіянин витрачає близько 1 тис. дол., це дозволяє нам входити до трійки найбажаніших гостей у них, - пояснює Осауленко. - Крім того, вплинув турпотік, який значно знизився, в ці країни з Росії за минуле літо".

Проблема невидачі не є настільки серйозною в силу того, що більшість кримчан залишила собі другий, український паспорт, зазначило джерело у ФМС, хоча статистики з відмов від українських паспортів у ФМС не ведеться. Від отримання російського паспорта і закордонного паспорта, за останніми даними на квітень цього року, відмовилося лише 3,5 тис. жителів півострова. Загалом жителям півострова видано 1,8 млн російських паспортів. У ФМС не змогли оперативно надати даних про те, скільки кримчан встигли отримати закордонні паспорти.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що консульства країн ЄС в Росії відмовляються видавати візи жителям Криму.