ua en ru

Греція та Італія підписали угоду про підтримку Трансадріатичного газопроводу

Уряди Греції та Італії підписали угоду про підтримку Трансадріатичного газопроводу (TAP), що може підвищити шанси проекту стати одним із пріоритетних напрямків для транспортування азербайджанського газу в Європу. Угода про "тісну співпрацю", яка передбачає спільну підтримку проектованого газопроводу TAP, який буде прокладений в тому числі по території Греції та Італії, була підписана заступником грецького міністра енергетики Макисом Папагеоргіу і його "колегою" з італійської сторони, повідомили в Міненергетики Греції. Грецькі та італійські власті також вели переговори з урядом Албанії (країна також входить в маршрутний план TAP) на предмет підтримки проекту, передає Reuters.

TAP є одним з двох пріоритетних маршрутів газогонів для транспортування азербайджанського газу в Європу, вибраним партнерами за проектом "Шах Деніз". Нагадаємо, що основними учасниками угоди є британська BP (оператор) з часткою в 25,5% і норвезька Statoil, якій також належить 25,5-процентна частка в проекті "Шах Деніз". Остаточне рішення щодо вибору одного з маршрутів газогонів (Nabucco-West або TAP) буде прийнято партнерами в травні 2013 р. Партнери консорціуму "Шах Деніз" мають намір придбати більшу частину пайової участі в проекті газопроводу, який буде вибраний для транспортування газу в Європу.

Передбачається, що за обраного маршруту в Туреччину і Європу буде поставлятися 16 млрд куб. м газу в рік.

На початку липня глава Держнафтокомпанії Азербайджану SOCAR Ровнаг Абдуллаєв повідомив, що 16 млрд куб. м газу на рік - це мінімальна потужність газопроводу з можливістю розширення до 30 млрд куб. м у рік. За словами Абдуллаєва, по цьому газопроводу буде можливе транспортування газу не тільки з родовища "Шах Деніз", але й з інших родовищ в азербайджанському секторі Каспію. Запаси родовища "Шах Деніз" оцінюються в 1,2 трлн куб. м газу.

"Афіни і Рим вирішили підтримати проект після того, як консорціум по розробці Шах Деніз вибрав TAP для транспортування газу в Західну Європу. Nabucco-West залишається альтернативним маршрутом для транспортування газу через територію Балкан", - повідомив прес - секретар італійського Міністерства закордонних справ.

Наприкінці червня 2012 р. консорціум з розробки родовища "Шах Деніз" завершив оцінку потенційних маршрутів експорту газу в Південно-Східну і Центральну Європу, в результаті якої пріоритетним проектом для постачання газу в цьому напрямку обраний Nabucco-West. На тих же умовах у лютому цього року в якості потенційного маршрути експорту газу в Італію був обраний проект Трансадріатичного газопроводу (TAP). Між консорціумом "Шах Деніз" і TAP укладено угоду про співпрацю.

Раніше проект TAP піддавався критиці у зв'язку з нестачею урядової підтримки, при цьому Nabucco West вже заручився підтримкою урядів тих держав, на території яких він буде прокладений. За словами аналітиків, TAP не вистачає також надійної компанії-партнера в Італії.

Трансадріатичний газопровід (TAP) - це проектований трубопровід довжиною в 520 км для транспортування природного газу з Каспійського і Близькосхідного регіонів в Західну Європу. Маршрут газопроводу пройде по території Греції, Албанії та Італії. Розробниками проекту є швейцарська EGL, норвезька Statoil і німецька E.On Ruhrgas.

"Південний газовий коридор" є одним з пріоритетних для Євросоюзу енергетичних проектів. Він покликаний диверсифікувати маршрути і джерела енергопостачання і тим самим збільшити енергетичну безпеку ЄС. До проектів "Південного газового коридору" відносяться газопровід Nabucco, Трансадріатичний газопровід (TAP) і ITGI (газопровід Туреччина - Греція - Італія).