ua en ru

Греції допоможе тільки дефляція, - МВФ.

Дефляція - єдиний ефективний спосіб боротьби з борговими проблемами Греції, заявив сьогодні глава Міжнародного валютного фонду (МВФ) Домінік Стросс-Кан. "Це саме те, що справедливо рекомендувала Єврокомісія", - додав він, передає Reuters з посиланням на австрійські ЗМІ. За словами глави МВФ, це буде складним моментом для Греції, знижуватимуться зарплати і ціни, проте дефляція - єдиний спосіб для Афін збільшити конкурентоспроможність грецьких товарів.

Д.Стросс-Кан також приділив увагу питанню про те, як країни зони євро зможуть зберегти програми соціального забезпечення, одночасно вирішуючи проблему величезних суверенних боргів. Він припустив, що скорочення пенсійних виплат і підвищення інфляційного орієнтиру можуть бути можливим виходом. "Вихід із стану заборгованості для більшості країн лежить через реформу пенсійної системи або системи охорони" здоров'я, - сказав він, відзначивши, що одним із способів зниження витрат може стати підвищення пенсійного віку. Крім того, "найближчими роками слід обговорити, наскільки високою повинна бути інфляція", - вважає глава МВФ.

Нагадаємо, напередодні 16 міністрів країн єврозони домовилися надати в поточному році кредит Греції на суму в 30 млрд євро, а також близько 10 млрд євро - з боку МВФ. Крім того, було вирішено, що у разі отримання кредиту Греція виплачуватиме по ньому близько 5% річних. Тим часом міністр фінансів Греції Георгиос Папаконстантіну заявив, що мета Афін на сьогоднішній день полягає в продовженні запозичення із зовнішніх ринків без активації механізму фінансової допомоги з боку ЄС.

Рейтингове агентство Fitch 9 квітня ц.р. знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента Греції відразу на 2 ступені - до рівня ВВВ- з ВВВ+, зберігши негативний прогноз.