ua en ru

Громадянці України, заарештованій в Москві за підозрою в шахрайстві, пом'якшили звинувачення

Громадянці України юриста Олени Тищенко, заарештованій 3 вересня 2013 р. у Москві за підозрою в шахрайстві та легалізації незаконно отриманих коштів в рамках "справи "БТА Банку", пом'якшили звинувачення. Про це пише "Комерсант-Україна".

Громадянку України Олену Тищенко спочатку підозрювали у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 159 і ст. 174 кримінального кодексу РФ (шахрайство в особливо великому розмірі та легалізація викрадених коштів або майна), однак після арешту слідчий МВС РФ Микола Будило пред'явив їй обвинувачення лише за останній статті. Легалізація не є "арештною" статтею, однак відповідно до положень КПК РФ винятки можуть бути зроблені для осіб, які не мають постійного місця проживання на території Російської Федерації". А Тищенко, будучи громадянкою України, має посвідку на проживання у Великобританії.

37-річна власниця американської компанії Optical Consult Ltd, за версією слідства, є одним з керівників злочинної групи, причетної до розкрадання активів "БТА Банку". Познайомившись в 2010 р. через свого колишнього чоловіка, бізнесмена Сергія Тищенка, з екс-главою банку Мухтаром Аблязовим, обвинувачена, вважає слідство, згодом стала його довіреною особою і координувала всі дії з легалізації майна, викраденого злочинним шляхом, а також здійснювала виведення активів банкіра, заарештованих судами або обтяжених кредитами. Серед активів - розташований в Санкт-Петербурзі логістичний парк "Колпіно", недобудовані торгівельний центр на площі Павелецького вокзалу і аквапарк на Поклонній горі в Москві, великі земельні ділянки в Домодєдовському районі Підмосков'я. Ці та інші об'єкти оцінюються в 3,3 млрд дол.

Про ступінь довіри до юриста з боку екс-власника "БТА Банку" говорить той факт, що на слід Мухтара Аблязова вийшла французька поліція, встановивши спостереження за Оленою Тищенко і почавши прослуховувати її телефонні переговори. Незабаром після цього банкіра затримали разом з нею на віллі Zenith у передмісті Канна.

Олена Тищенко прилетіла в Москву рейсом з Нікосії в ніч на 31 серпня. Після затримання її 31 серпня доставили в Тверський суд Москви для розгляду клопотання про арешт. Однак на прохання захисту суд відклав розгляд клопотання слідства про арешт на 72 ч. 3 вересня у виступі в Тверському суді Москви слідчий Микола Будило, ведучий розслідування, робив акцент на здатність Олени Тищенко сховатися від слідства. Щоб цього уникнути, Будило зажадав задовольнити його клопотання про арешт Тищенко. Представник прокуратури підтримав його, а адвокати наполягали на будь міру запобіжного заходу, не пов'язаного з триманням під вартою: пропонували відпустити затриману під заставу 40 млн руб. або помістити її під домашній арешт у Москві. Але суд прийняв рішення заарештувати Олену Тищенко до 31 жовтня.

Адвокат обвинуваченої Олексій Поздняков зазначив, що захист має намір домагатися зміни запобіжного заходу, вважаючи, що норми КПК застосовані слідством неправильно: "Якщо слідувати логіці, якої дотримуються слідчі органи, будь затриманий у Росії іноземець повинен перебувати в СІЗО, але це абсурдно". Захисник підкреслив, що обвинувачена активно співпрацює зі слідством, даючи детальні пояснення щодо всіх адресованих їй запитань. Після затримання Тищенко відмовлялася давати свідчення, посилаючись на ст. 51 конституції РФ.

На думку адвоката, нічого протизаконного його доверительница не скоювала, займаючись лише юридичним забезпеченням угод. У МВС вважають інакше, відзначаючи до того ж, що провину Тищенко не визнає, даючи показання, не викриває членів злочинної групи, а допомагаючи слідству, вигороджує себе: "Це важко розцінити як активне співробітництво".