ua en ru

Громадяни Німеччини в 2011 р. змогли збільшити заощадження на 149 млрд євро за рахунок депозитів і надійних інвестицій, - Бундесбанк

Згідно з останніми даними Бундесбанку, заощадження приватних домогосподарств Німеччині за підсумками 2011 р. виросли до 4,7156 трлн євро. На думку аналітиків, громадянам Німеччини допомагає традиційна прихильність до надійних інвестицій.

У минулому році громадяни ФРН змогли відкласти 149 млрд євро, причому цей показник вище середнього річного. "Це пов'язано зі збільшенням доходів через пожвавлення економічної кон'юнктури і стабілізації ситуації на ринку праці", - пояснили експерти Центробанку Німеччини.

Втім, майже 92 млрд євро свого багатства німці втратили через падіння курсів акцій. Таким чином, чистий приріст сукупного багатства населення ФРН в грошовому вираженні склав 57 млрд євро.

У плані розміщення накопичень німці залишалися в минулому році вірні своїм традиційним перевагам: приблизно 67 млрд євро було покладено на депозит або збережено у вигляді готівки. Тільки на рахунках з можливістю зняття на першу вимогу вони розмістили 40 млрд євро. Быльшысть зупинилася саме на цьому варіанті вкладу через хитке становище на ринках акцій і капіталу на тлі загострення эвропейської боргової кризи. Вперше з моменту початку фінансової кризи вкладники знову довірили банкам значний обсяг нових грошей, розмістивши 18 млрд євро в якості строкових вкладів.

Як причин зростання привабливості строкових вкладів Бундесбанк називає більш привабливі відсотки по них, зниження прибутковості найменш ризикових облігацій і відновлення довіри до німецького банківського сектору. Загалом же обсяг цих, що вважаються найбільш надійними, інвестицій досяг майже 1,93 трлн євро, що становить приблизно 40% усього грошового багатства німців.

Облігацій громадяни Німеччини продали на 2 млрд євро, причому найбільш активно вони позбавлялися від них у другій половині 2011 року на тлі продовження падіння прибутковості німецьких бондів. Особливою нелюбов'ю користувалися інвестиційні фонди, паїв у яких було продано на 15 млрд євро. В акції ж, навпаки, як і в минулі роки, німці інвестували свіжих грошей у розмірі 14 млрд євро. Однак вартість цих паперів упала через курсові втрати.

За винятком боргів грошове багатство громадян ФРН становить, за оцінкою Бундесбанку, 3,16 трлн євро. Проведені соціологічні опитування регулярно підтверджують прихильність німців до надійним інвестицій. Так, згідно з дослідженням Товариства з вивчення споживання (GfK) в Нюрнберзі, для 61% приватних інвесторів Німеччини надійність є головним пріоритетом.

Зазначимо, українські аналітики радять інвестувати в золото і валюту.