ua en ru

Містобудівний кодекс може бути прийнятий в листопаді, - Держархбудінспекція

Містобудівний кодекс може бути прийнятий в листопаді. Про це сьогодні на прес-конференції заявив начальник Держархбудінспекції Олександр Бондаренко, передає кореспондент РБК-Україна.

О.Бондаренко наголосив, що прийняття декларативного принципу у будівництві, окрім значного спрощення дозвільних процедур, передбачає в разі порушення накладення штрафів як на забудовника, так і на контролера з боку держави.

Відносно суми штрафів, він зазначив, що поки це питання необхідно обговорити зі всіма учасниками процесу. «Але можна сказати, що за подачу неправдивих даних планується фіксовані штрафи, які визначаються на основі мінімальної зарплати», - сказав він. При цьому він наголосив, що штрафи будуть такими, щоб порушник був спроможний їх виплатити і разом з цим вони стали б відчутними для будь-кого: для керівника підприємства, для фізичної особи-виконавця, для архітектора проекту, інженера», - сказав О.Бондаренко.

«Ми плануємо для фізособи за порушення нормативів при проектуванні, будівництві накладення штрафів у розмірі 20-30 мінімальних зарплат. За невиконання приписів - 10 мінімальних зарплат», - сказав він.

О.Бондаренко зазначив, що система декларативного принципу буде ефективною при відповідних змінах до адміністративного кодексу, до закону про відповідальність і деяких статей по кримінальній відповідальності.