ua en ru

ГПУ порушила кримінальну справу відносно судді Київського апеляційного адмінсуду.

Генеральна прокуратура України (ГПУ) порушила кримінальну справу відносно судді Київського апеляційного адміністративного суду (КААС) за ч.1 ст. 375 КК України та направила подання до Вищої ради юстиції про звільнення його з посади. Про це повідомляє прес-служба ГПУ.
Про виявлені порушення поінформовано Раду суддів адміністративних судів України та внесено Державній судовій адміністрації з цього приводу припис.
"Суддя цього суду (КААС), отримавши у провадження справу без дотримання законодавчо встановленого автоматичного порядку розподілу, незаконно вночі 17 січня 2010 р. перед голосуванням переглянув рішення, прийняте за позовом представника одного з кандидатів у Президенти України за нововиявленими обставинами, незважаючи на те, що таких обставин у справі не було", - повідомляє прес-служба ГПУ.

За наслідками неправомірного перегляду судового рішення було ухвалено постанову про задоволення позову, яка суперечить виборчому законодавству та правовій позиції Вищого адміністративного суду України з цього питання. Внаслідок таких дій істотно обмежено гарантовані законом виборчі права громадян, йдеться у повідомленні ГПУ.
ГПУ виявила порушення вимог законодавства у КААС за наслідками перевірки звернень народних депутатів України щодо неналежного функціонування автоматизованої системи документообігу в КААС і розгляду справ, пов'язаних із виборчим процесом.

Зокрема, встановлено, що попри повне матеріально-технічне забезпечення вказаного суду необхідними ресурсами, функціонування системи автоматичного документообігу належним чином не забезпечено.
Унаслідок вказаних обставин розподіл між суддями справ, у тому числі пов'язаних з виборчим процесом, здійснювався особисто головою суду без дотримання принципу об'єктивності, неупередженості, випадковості, що призвело до прийняття незаконних судових рішень і порушення виборчих прав громадян.