ua en ru

У ГПУ заявили, що бізнесмен Платон не мав українського громадянства

У ГПУ заявили, що бізнесмен Платон не мав українського громадянства Фото: Євген Єнін (gp.gov.ua)

Україна видала Молдові Платона у 2016 році

У Генеральній прокуратурі України (ГПУ) заявили, що бізнесмен В'ячеслав Платон, якого Україна видала Молдові у 2016 році, не мав українського громадянства. Про це заявив заступник генерального прокурора Євген Єнін в інтерв'ю виданню Іnsider.

"Стосовно Платона. Наскільки мені відомо, на сьогодні він програв всі процеси, в яких оскаржував дії міграційної служби. За наявною в нас інформацією, громадянства України він не мав", - заявив Єнін.

За словами Єніна, на прізвище Платона - Кобалев, було видано український паспорт, але його було видано на підставі завідомо неправдивих документів.

"Більше того, посадова особа, яка незаконно видала Платону паспорт, сама була засуджена за аналогічний злочин і відсиділа декілька років. Молдавські колеги нам передали документи за той період, коли він стверджує, що постійно проживав на території України. Насправді тоді Платон був студентом денної форми Кишинівського університету, сплачував щомісячно за гуртожиток та здійснював інші обов’язкові платежі", - розповів він.

Нагадаємо, 29 серпня 2016 року, українська влада екстрадувала бізнесмена В'ячеслава Платона в Молдову, де його підозрюють в шахрайстві і відмиванні грошей в особливо великих розмірів на суму понад 800 млрд леїв. Разом з тим, у грудні 2016 року, Апеляційний суд міста Києва постановив, що Платон був екстрадований з України в Молдову незаконно.

Суд Кишинева (Молдова) засудив Платона, звинуваченого у відмиванні понад 20 млрд доларів з Росії через молдавські банки, до 18 років позбавлення волі.

Зазначимо, колишній адвокат Надії Савченко Ілля Новіков заявляв про намір довести наявність українського громадянства у Платона.