ua en ru

ГПУ затягує хід кримінальних проваджень про рейдерське захоплення "Амстора", - експерт

ГПУ затягує хід кримінальних проваджень про рейдерське захоплення "Амстора", - експерт Фото: amstor.com

Крім того, про ситуацію навколо торгової мережі "Амстор" розповів адвокат

Генеральна прокуратура України (ГПУ) затягує перебіг кримінальних справ про рейдерський захват торгової мережі "Амстор". Таку думку висловив голова ради директорів Асоціації захисту активів Александр Сітухо.

По словам адвоката Андрея Голуба, який представляє інтереси групи компаній (ГК) "Амстор" у суді, ГПУ витребувала у регіональних органів слідства Національної поліції України всі кримінальні справи, пов'язані з рейдерським захопленням активів торгової мережі "Амстор".

За його словами, ГПУ витребувала з Дніпропетровського главку Нацполіції провадження №12015040000000109, в рамках якого розслідувались факти можливого незаконного заволодіння майном і бухгалтерською документацією підприємств, що входили в ГК "Амстор". Це призвело до того, що слідство припинило проведення експертизи великої кількості документів, виявлених і вилучених поліцією в січні 2017 року в одному з приватних гаражів Запоріжжя, уточнив юрист.

За його даними, документи були вивезені з торгових центрів "Амстор" на початку 2015 року і заховані зловмисниками на території одного з гаражних кооперативів. Він зазначив, що ці документи є ключовими речовими доказами по справі.

Згідно з визначенням Бабушкінського суду Дніпропетровська, в ході обшуку в Запоріжжі були вилучені кілька мішків первинної фінансової документації, печатки та електронні ключі клієнт-банку, які належали компаніям, які можуть бути причетні до спроби рейдерського захоплення "Амстора".

Зокрема, були вилучені документи, оформлені від імені ТОВ "Консолідована будівельна компанія", ТОВ "Укрліспостач", ТОВ "Енерго-Консалт", ТОВ "Бізнесстандарт" і низки інших компаній, які за версією слідства, могли бути використані для незаконного заволодіння майном торговельної мережі.

"Тепер експертиза цих документів припинена. Які процесуальні дії виконуються на рівні ГПУ - нам невідомо", - сказав Голуб.

У свою чергу, голова ради директорів Асоціації захисту активів Олександр Сітухо зазначив, що вилучення справ головним наглядовим органом – це інструмент для максимального затягування розслідування.

"Це досить поширена практика, коли зацікавлені особи прагнуть максимально паралізувати слідство, щоб мати перевагу і натиснути на опонентів. ГПУ зазвичай "вивчає" справи довго і скрупульозно", - зазначив Олександр Сітухо.

Як писали ЗМІ, в кінці 2014 року магазини торгової мережі були захоплені невстановленими озброєними людьми, які перебували там до 9 січня. За їх словами, вони діяли начебто за вказівкою Володимира Вагоровського, міноритарного акціонера та екс-керуючого торговельної мережі. В магазинах була знищена вся інфраструктура, фінансова та кадрова документація були вивезені в невідомому напрямку, зникла виручка.

За даними ЗМІ, зазначені дії, екс-керуючі виробили в рамках спланованої операції по відведенню бізнесу з-під контролю головних акціонерів компанії. Незадовго до цього "Смарт-Холдинг", як головний акціонер групи компаній (ГК) "Амстор", провів аудит діяльності підприємств групи і виявив, що Володимир Вагоровський, користуючись складною ситуацією на Сході країни, здійснив низку протиправних дій, які порушують законодавство України. Ці дії грубо порушили права інших акціонерів і мали на меті особисте збагачення Вагоровського, говорили у компанії.