ua en ru

ГПУ викликала на допит суддів КС Росії у справі про анексію Криму

ГПУ викликала на допит суддів КС Росії у справі про анексію Криму Фото: Юрій Луценко (rada.gov.ua)

ГПУ підозрює суддів Конституційного суду РФ у сприянні окупації Криму

Головна військова прокуратура викликала на допит суддів Конституційного суду Російської Федерації у справі про окупацію Криму та ведення агресивної війни проти України. Про це у Facebook повідомив генпрокурор Юрій Луценко.

За словами Луценка, слідство на підставі зібраних доказів склало повідомлення про підозру голові та 18 суддям Конституційного суду РФ у пособництві з метою зміни меж України представниками влади за попередньою змовою, що спричинило тяжкі наслідки.

Зокрема, за даними слідства, 18 березня 2014 року в Москві за участю президента Росії Володимира Путіна і самопроголошених представників "влади" Криму був підписаний незаконний "Договір про прийняття до РФ Республіки Крим та створення у складі РФ нових суб'єктів". На наступний день судді Конституційного суду Росії одноголосно визнали такий договір відповідним Конституції РФ, а пізніше стало відомо, що рішення готувалося протягом двох годин, а поспіх був пов'язаний з "проханням президента".

Цими діями судді Конституційного суду Росії сприяли захопленню Криму, у результаті чого Україні завдано шкоди на суму понад 1 трлн гривень. Українська сторона кур'єрською службою доставила письмові повідомлення про підозру, а також викликала суддів на допит 13 і 19 березня 2018 року.

"У разі неявки до Головної військової прокуратури у визначений термін без поважних причин підозрювані будуть оголошені в розшук, і буде направлено до суду клопотання про надання дозволу на затримання з метою доставки до суду для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою", - додав Луценко.

Нагадаємо, раніше Україна закликала кримчан ігнорувати незаконні вибори президента РФ на півострові.