ua en ru

ГПУ виявила завищення тарифів в цивільній авіації

Генеральна прокуратура України (ГПУ) виявила завищення тарифів в галузі цивільної авіації.

Генеральна прокуратура України (ГПУ) виявила завищення тарифів в галузі цивільної авіації. Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

"Управлінням правозахисної діяльності, протидії корупції та злочинності у сфері транспорту Генеральної прокуратури України проведено перевірку у Державній авіаційній службі України з питань додержання вимог законодавства щодо забезпечення регулювання і реалізації тарифної політики в галузі цивільної авіації", - йдеться в повідомленні.

В ході перевірки з'ясувалось, що Державіаслужба, як уповноважений орган з питань цивільної авіації, усупереч вимогам чинного законодавства, взагалі не проводила перевірки обґрунтованості встановлених тарифів на внутрішні пасажирські перевезення та не використовувала повноваження щодо скасування надмірно високих тарифів.

Також встановлено, що і Антимонопольний комітет України, як головний орган з формування та реалізації конкурентної політики, не здійснював належний державний контроль за додержанням законодавства про захист економічної конкуренції у сфері внутрішніх регулярних пасажирських перевезень авіаційним транспортом.

"Як наслідок надмірно високі тарифи на авіаційному транспорті Міністерством інфраструктури України залишені без належного регулювання", - зазначають у ГПУ.

Загалом, зазначають у прокуратурі, упродовж останніх років не приділялась достатня увага розвитку внутрішніх пасажирських повітряних перевезень. Не вносилися пропозиції про зміну до чинних законодавчих актів з питань цінового та тарифного регулювання у частині зменшення вартості перевезень у межах України.

За результатами проведеної перевірки ГПУ внесла подання до Міністерства інфраструктури України, у якому зобов'язала усунути виявлені порушення.

У прокуратурі зазначають, поточного року обсяг внутрішніх пасажирських перевезень повітряним транспортом в Україні зменшився на 19%.

"Причиною цього є завищення вартості квитків на регулярні рейси і їх недоступність для переважної більшості пасажирів. Крім того, із 82 зареєстрованих вітчизняних авіакомпаній регулярні внутрішні пасажирські перевезення здійснюють лише 4 перевізники", - йдеться в повідомленні.

За даними ГПУ, вартість квитків класів "Економ", "Економ-преміум" та "Бізнес" у напрямках з міста Києва до міст Ужгорода, Львова, Запоріжжя, Одеси, Дніпропетровська, Івано-Франківська, Харкова, Донецька та Луганська у середньому складає суми від 1439 до 5021 грн в один бік. Наприклад, вартість авіаквитка зі Львова до Донецька часом дорожче, ніж зі Львова до Нью-Йорка.