ua en ru

ГПУ порушила справу за фактом імпорту електроенергії з Росії

Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження за фактом можливих порушень при укладенні контактів на постачання електроенергії з Росії в Україну. Про це на прес-конференції в Києві заявив генеральний прокурор України Віктор Шокін, передає кореспондент РБК-Україна.

"Є кримінальне провадження, вона розслідується", - заявив генпрокурор, не надавши інших подробиць.

Нагадаємо, в кінці грудня 2014 р. "Інтер РАО" і "Укрінтеренерго" підписали контракт на експорт електроенергії з ЄЕС Росії в об'єднану енергетичну систему (ОЕС) України. Річний контракт набрав чинності з 30 грудня 2014 р. і передбачає рівномірний графік поставок об'ємом до 1500 МВт. Крім того, паралельно дочірня структура "Інтер РАО" - Центр здійснення розрахунків (ЦОР) і "Укрінтеренерго" уклали друга угода, що передбачає енергопостачання Криму.

17 січня 2015 р. прем'єр Арсеній Яценюк зажадав від міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина пояснити ряд пунктів у підписаних ДП "Укрінтеренерго" і російським "Інтер РАО" контрактів щодо постачання електроенергії.

Згідно з листом, прем'єр зажадав пояснити, чому українська сторона погодилася на прямі постачання Росією електрики на територію проведення АТО і взяла на себе зобов'язання оплачувати ці поставки. Також потрібно пояснити, чому в укладеному контракті передбачена фіксована ціна електрики для Криму, в той же час як Росія отримала право в односторонньому порядку збільшувати ціну електрики для України.

Як йдеться в листі, ціна електрики для Криму, згідно з новим контрактам, на 15% нижче діючої. У разі обмежень Україною поставок електрики в Криму Росія має право накласти на Київ штрафні санкції у розмірі 20% від вартості поставленого електрики.

Крім того, Яценюк попросив роз'яснити, чому в контракті Крим позначений як "Кримський федеральний округ Російської Федерації", так як це можна розцінювати як визнання Україною російської приналежності півострова.

Міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин усі звинувачення відкинув.