ua en ru

ГПУ порушила справу за фактами порушень при держзакупівлях ліків для потреб ЗСУ

Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження за фактами порушень під час організації та проведення державних закупівель ліків, необхідних для Збройних сил України.

Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження за фактами порушень під час організації та проведення державних закупівель ліків, необхідних для Збройних сил України. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ГПУ.

"За попередніми результатами перевірок законності використання благодійної допомоги та коштів резервного фонду Державного бюджету України для потреб оборони, які проводяться за вказівкою Генерального прокурора Віталія Яреми Управлінням нагляду за додержанням законів у військовій сфері із залученням прокурорів регіонів, встановлені суттєві порушення під час організації та проведення державних закупівель ліків, необхідних для потреб Збройних сил України", - йдеться в повідомленні.

Так, ще в травні 2013 р. посадовими особами Військово-медичного департаменту Міністерства оборони була розпочата процедура закупівлі ліків (63 найменування). Участь у проведенні відкритих торгів протягом наступних двох місяців взяли 11 підприємств. Після цього торги за всіма 63 лотами були скасовані, а у вересні - листопаді того ж року організовано повторні відкриті торги з штучним зменшенням загальної кількості їх учасників до трьох через безпідставне об'єднання лотів в дві фармакологічні групи - антибактеріальні засоби (11 найменувань) та інші лікарські засоби (55 найменувань). Це призвело до нових цінових пропозицій і збільшення вартості ліків.

Загальна вартість всіх 37 найменувань лікарських засобів зросла з 4,6 млн грн, запропонованих під час перших торгів, до 7,2 млн грн за результатами повторних торгів. Таким чином, розмір витрат бюджетних коштів на закупівлю лікарських засобів збільшився на 2,8 млн грн.

За даними фактами 8 серпня 2014 р. в Єдиний реєстр досудових розслідувань внесено відомості про наявність у діях посадових осіб Міноборони ознак кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 425 КК України (недбале ставлення до виконання службових обов'язків).