ua en ru

ГПУ в 2013 р. почала 56 кримінальних проваджень за фактами порушення закону чиновниками Міноборони

Генеральна прокуратура України (ГПУ) виявила численні порушення закону в діяльності Міністерства оборони. У 2013 р. розпочато 56 кримінальних проваджень за такими фактами, повідомляє прес-служба ГПУ.

ГПУ внесла подання міністру оборони України і вимагає забезпечити збереження військового майна, його належний облік та законне використання. Про це повідомив заступник начальника Головного управління нагляду за дотриманням законів у військовій сфері Генеральної прокуратури України Микола Голомша.

За його словами прокурорами з нагляду за дотриманням законів у військовій сфері в цьому році розпочато 56 кримінальних проваджень за вчинення корисливих злочинів з військовим майном.

"Прокурорська перевірка виявила факти розкрадання посадовими особами військових частин боєприпасів, комплектуючих до військової техніки, реалізації надлишкового майна за заниженими цінами. Вже в поточному році прокурорами з нагляду за дотриманням законів у військовій сфері за такими фактами розпочато 56 кримінальних проваджень", - сказав Голомша.

Мають місце злочини, пов'язані з викраденням патронів і незаконним витрачанням боєприпасів при організації стрільб для сторонніх осіб. Виявлено крадіжку 340 тонн палива для ракетних двигунів вартістю понад 5 млн. грн., Прилади нічного бачення з новітніх зразків озброєння - танків Т-64 "Булат" на понад півтора мільйона гривень і т.д.

Голомша зазначив, що оборонним відомством збереження військового майна не контролюється, а робота внутрішнього аудиту недостатньо ефективна: "Значна кількість військової техніки вартістю майже 2,5 млрд грн. Без достатніх правових підстав знаходиться на підприємствах Державного концерну" Укроборонпром ". Частина військового майна передана спортивним клубам, автомобільним школам. Зате оборонним відомством збереження цього майна не контролюється і, як наслідок, кілька вже втрачено. У поданні ми вимагаємо від міністра оборони не тільки забезпечити збереження військового майна, а й притягти до відповідальності посадових осіб оборонного відомства, винних у виявлених порушеннях".

Читайте також: Службовці Міноборони незаконно реалізували двигуни двох вертольотів за 10,2 млн грн, - ГПУ.