ua en ru

ГПУ не встановила причетність Бойка до схем на закупівлі вишок для "Чорноморнафтогазу"

ГПУ не встановила причетність Бойка до схем на закупівлі вишок для "Чорноморнафтогазу" Фото: Юрій Бойко (РБК-Україна)

Слідство не має доказів того, що Бойко привласнив державні кошти

Генеральна прокуратура України не встановила причетність лідера парламентської фракції "Опозиційний блок", екс-міністра енергетики Юрія Бойка до схем розкрадання коштів на закупівлі бурових установок для "Чорноморнафтогазу". Про це сьогодні на брифінгу заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко, передає кореспондент РБК-Україна.

"На сьогоднішній момент у нас немає ніяких доказів того, що Бойко отримав кошти, отримані злочинним шляхом", - заявив Луценко.

За його словами, Бойко з першого моменту відкриття кримінальної справи не є фігурантом.

"Він був допитаний і буде допитаний. Зараз ми не маємо прямих доказів його участі крім одного елемента, коли він підписував зміну фінансового плану", - зазначив Луценко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що прокуратура оголосила в розшук екс-заступника глави правління НАК "Нафтогаз України" Євгена Корнійчука, який є фігурантом розслідування про "вишки Бойка".

Відзначимо, в 2011 році під час роботи Бойка міністром енергетики України "Чорноморнафтогаз" за завищеною ціною придбав бурову установку не безпосередньо у завода Keppel, а через посередника - британську фірму Highway Investments Processing - за 400 млн доларів. Друга вишка також була куплена не напряму, в результаті чого чиновників запідозрили у корупції, а в ЗМІ з'явилося визначення "вишки Бойка".

Влітку 2014 року ГПУ відкрила справу за фактом заволодіння держкоштами в сумі 400 млн доларів під виглядом закупівлі вишок для видобутку нафти і газу на Чорноморському шельфі.

Відзначимо 14 грудня 2015 роки вже після анексії Криму бурові установки "Петро Годованець" та "Україна" було перебазовано владою РФ із зони Одеського газового родовища ближче до Криму. Пізніше Печерський районний суд Києва наклав арешт на ці установки.