ua en ru

ГПУ вбачає махінації в придбанні бізнесменом з США офшору з "коштами Януковича"

ГПУ вбачає махінації в придбанні бізнесменом з США офшору з "коштами Януковича" Фото: Євген Єнін (РБК-Україна)

Мова йде про придбання Семом Кисліним фірми Opalcore, кошти якої було конфісковано

У Генеральній прокуратурі України вбачають ознаки шахрайства у придбанні американським бізнесменом українського походження Семом Кисліним офшорної компанії Opalcore, яка володіла облігаціями на 20 млн доларів з пулу "коштів Януковича". Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив заступник генпрокурора Євген Єнін.

Зокрема, Єнін прокоментував інформацію про те, що Кислін збирається судитися з "Ощадбанком", на рахунках якого зберігалися його активи кіпрської фірми Opalcore, яку він перекупив.

"Справа в тому, що пан Кислін чудово відомий правоохоронним органам не тільки України, але й інших країн. І має дуже "цікаву" репутацію. До того ж, зазначений громадянин США вже кілька разів міняв свою лінію і риторику. Станом на сьогодні виглядає так, що його ім'я було використане в якості фронтмена, щоб він заявив про нібито купівлю певних юридичних осіб і під прапором США пред'явив свої питання до української Феміди. Але в рамках матеріалів міжнародної правової допомоги, які ми в останній раз отримали в грудні минулого року, значаться зовсім інші особи-власники, серед яких немає пана Кисліна", - зазначив Єнін.

За його словами, якби купівля компанії відбулася, то незрозуміло, як сторони угоди провели оцінку перед придбанням активу і не побачили арештів рахунків в рамках кримінального провадження в Україні, здійснених ще влітку 2014 року.

"Тут вбачаються ознаки шахрайства чи відмивання коштів, здобутих злочинним шляхом", - додав Єнін.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Генпрокуратура вилучить оригінали документів спецконфіскації 1,5 млрд доларів "грошей Януковича". Зокрема, мова йде про кіпрські фірми Opalcore Ltd, Akemi Management Limited, Erosaria LTD, Wonderbliss LTD, Aldoza Investments Limited.

Зазначимо, Сем Кислін через свій інвестфонд придбав Opalcore, якій належали ОВДП на 20 млн доларів з пулу "грошей Януковича". Дані облігації на момент рішення про конфіскацію вже було погашено, а на рахунках знаходились 20 млн доларів з відсотками, які були списані. У той же час Кислін заявляє, що не зміг отримати від "Ощадбанку" інформації про те, на підставі якого документа списали гроші.