ua en ru

ГПУ повідомила про підозру 4 "беркутівцям", які пройшли переатестацію

ГПУ повідомила про підозру 4 "беркутівцям", які пройшли переатестацію Фото: ГПУ

Екс-співробітники "Беркута" підозрюються в застосуванні насильства до учасників "Автомайдану"

Двом командирам відділень і двом бійцям полку поліції особливого призначення ГУ поліції в Києві (колишнім співробітникам спецпідрозділу "Беркут") було оголошено про підозру щодо застосування насильства до учасників "Автомайдану". Про це йдеться в повідомленні прес-служби Генеральної прокуратури України (ГПУ).

Так, підозру повідомлено ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 365, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 384 КК України, за фактами перевищення влади і незаконного затримання активістів громадського руху "Автомайдан" у ніч з 22 на 23 січня 2014 року, що супроводжувалося застосуванням до нього насильства і пошкодженням їх автомобілів. Крім того, екс-"беркутівців" звинувачують у підробці рапортів і надання завідомо неправдивих показань, сполучених з обвинуваченням активістів у тяжких злочинах, на підставі яких вони були затримані, притягнуті до кримінальної відповідальності за нібито хуліганські дії та обрано запобіжні заходу у вигляді утримання під вартою.

До суду внесено клопотання про відсторонення підозрюваних від посад і застосування до них запобіжних заходів у вигляді домашніх арештів.

Наголошується, що зазначені колишні "беркутівці" успішно пройшли переатестацію, а двоє з них отримали підвищення, ставши командирами відділень.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура України має в своєму розпорядженні докази, що саме екс-командир "Беркута" Дмитро Садівник керував діями екс-беркутівців Сергія Зінченка і Павла Аброськіна, які підозрюються у масовому розстрілі протестувальників у Києві 20 лютого.