ua en ru

ГПУ не змогла підтвердити суду шкоди або порушення інтересів держави від приватизації "Дніпроенерго"

Господарський суд Києва переніс на 20 липня 2015 року розгляд позову Генеральної прокуратури України до Кабінету міністрів України, Фонду державного майна України та компанії ДТЕК про скасування приватизації 25% акцій ПАТ "Дніпроенерго", яка відбулася в 2012 році. Про це повідомляє кореспондент РБК-Україна.

Судове засідання, в якому держава Україна в особі ГПУ судиться з державою Україна в особі Кабміну і Фонду держмайна, сьогодні в 9:50 ранку відкрив головуючий суддя Олексій Спічак.

Зазначимо, на початку засідання суддя заборонив представникам ЗМІ вести пряму трансляцію судового процесу.

В ході засідання представники одного з відповідачів заявили клопотання про розгляд даного позову у складі колегії суддів, однак суд не задовольнив це клопотання.

Також суддя Спічак відхилив клопотання КМУ, ФДМУ і ДТЕК про припинення справи, незважаючи на те, що позивач та відповідач у цій справі збігаються, а по аналогічній справі за позовом ТОВ "Бізнес-Інвест" суд вже виносив рішення 22 червня 2015 року.

Також суд вже вдруге відмовив відповідачам у витребуванні від ГПУ доказів заподіяння шкоди державі та суми такого збитку. При цьому представник Генеральної прокуратури в судовому засіданні заявила суду, що таких доказів у ГПУ зараз не є.

В аналогічній справі з оскарження приватизації ПАТ "Закарпаттяобленерго" №910/8675/15-р, яка розглядалася Господарським судом р. Києва 19 травня 2015 року, суд зобов'язав ГПУ документально підтвердити порушення інтересів і завдання збитків державі в результаті продажу акцій, а також докази можливості отримання державою більш вигідної ціни. Враховуючи, що жоден доказ ГПУ так і не змогла надати, суд залишив позов ГПУ у справі про реприватизацію "Закарпатьоблэнерго" без розгляду.

Нагадаємо, що справа про реприватизацію 25% акцій ПАТ "Дніпроенерго" розглядається в день проведення Американо-українського бізнес-форуму у Вашингтоні, на якому керівництво Кабміну і ФДМУ планують презентувати програму приватизації в Україні для залучення іноземних інвестицій.

Президент України Петро Порошенко 28 квітня на міжнародної донорської конференції щодо підтримки України перед західними партнерами заявляв, що реприватизації і перегляду результатів приватизації попередніх років в Україні не буде.