ua en ru

У ГПУ змінять голову департаменту з прав людини в місцях позбавлення волі

У ГПУ змінять голову департаменту з прав людини в місцях позбавлення волі Фото: Юрій Луценко

Першочерговим завданням для голови департаменту Луценко назвав виведення системи медичної допомоги в СІЗО з-під департаменту виконання покарань

У Генеральній прокуратурі України змінять голову департаменту з дотримання прав людини в місцях позбавлення волі. Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко в ефірі "112 Україна".

"Разом з пані омбудсменом ми прийняли рішення за її пропозицією про зміну керівника департаменту ГПУ, який буде стежити за правами людини в місцях позбавлення волі. Свирец - досить відомий правозахисник, який найближчим часом обійме цю посаду. Сьогодні він вже приїхав у Київ, оформляє документи. Думаю, що це різко змінить саму атмосферу, впевнений, що тут наглядо повинна займатися людина поза системи ГПУ, молодий чоловік", - розповів генпрокурор.


Першочерговим завданням для голови департаменту Луценко назвав виведення системи медичної допомоги в тюрмах, в СІЗО, таборах з-під департаменту виконання покарань.

"Перша задача, яку ми йому поставимо, це виведення системи медичної допомоги в тюрмах, в СІЗО, таборах з-під департаменту виконання покарань. Це має бути цивільна служба, яка буде по-іншому ставитися до ув'язнених",- сказав він.

Крім того, Луценко зазначив, що першим ділом після призначення Свирец розгляне клопотання ув'язнених.

"Зараз ми разом з Валерією Володимирівною відбуваємо в офіс омбудсмена, де мені вручать перелік 15-ти чоловік, які, на думку адвокатів і омбудсмена утримуються в СІЗО з великими проблемами здоров'я або не розумними термінами утримання, які іноді перевищують навіть 10 років. Пан Свирец, першим своїм дорученням, після оформлення на посаду, отримає розгляд цих клопотань, відповідно їх адвокати можуть заявити в суді, а прокуратура, якщо знайде можливість, підтримає можливі зміни запобіжного заходу", - додав Луценко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Генеральна прокуратура України проводить позапланову перевірку одного з СІЗО Служби безпеки України (СБУ).