ua en ru

ГПУ розслідує привласнення "Ощадбанком" державних коштів при закупівлі IT-обладнання

ГПУ розслідує привласнення "Ощадбанком" державних коштів при закупівлі IT-обладнання Фото: ГПУ розслідує розтрату в "Ощадбанку" (РБК-Україна)

Крім того в роботі прокуратури перебуває справа про можливі махінації з держоблігаціями

Генеральна прокуратура розслідує можливе привласнення посадовими особами державного "Ощадбанку" бюджетних коштів при здійсненні закупівель IT-обладнання. Про це свідчить постанова Печерського суду Києва від 05 квітня.

Згідно з матеріалами справи, роботи у слідчих прокуратури також знаходиться справа про можливі зловживання відстороненого від посади директора казначейства "Ощадбанку" при здійсненні операцій з держоблігаціями.

Щодо присвоєння державних коштів у справі вказується, що у слідчих є інформація про те, що в період з 2014 по 2017 роки банк провів конкурсні торги по закупівлі обчислювальних машин, частин, приладів до них, програмного забезпечення, переможцем яких ставали ТОВ "Навігатор", ТОВ "Навігатор Корпорейшн", ДП "ЕС ЕНД ТІ Україна" ТОВ "БМС Консалтінг" та ТОВ "Світ ІТ" При цьому, закупівлі були проведені за явно завищеними цінами.

"Комп'ютерне обладнання закуплено державним банком за цінами, вищими на 25-30% від ринкових, на загальну суму понад 550 млн гривень. Отримані грошові кошти зазначеними компаніями частково перераховані за кордон на рахунки офшорних компаній, переведені в готівку і привласнені посадовими особами ПАТ "Ощадбанк", - йдеться в постанові суду.

Також, слідчі встановили, що в період з 2014 по 2017 рік банком в особі заступника голови правління найняв ТОВ "ПрайсуотерхаусКуперс", ТОВ "ПрайсвотерхаусКуперс Ешуренс", ТОВ "ПрайсвотерхаусКуперс (Аудит)", ТОВ "КПМГ-Україна" та ПРАТ "КПМГ Аудит "для надання консультаційних та юридичних послуг з супроводу зазначених конкурсних торгів.

При цьому, договору з зазначеними компаніями підписані в обхід Управління здійснення закупівель "Ощадбанку", яке безпосередньо займається супроводом конкурсних торгів, а саме аналізом учасників торгів, їх проведенням та підготовкою тендерної документації. Крім того, у державному банку є юридичний департамент, який забезпечує юридичний супровід конкурсних торгів.

Таким чином, всі зазначені вище факти дозволяють припустити, що мала місце розтрата 15 млн гривень бюджетних коштів посадовими особами ПАТ "Ощадбанк".

Нагадаємо, детективи Національного антикорупційного бюро України зареєстровано кримінальне провадження за фактом вчинення невстановленими службовими особами ПАТ "Ощадбанк" незаконних дій з майном, на яке накладено арешт, яке є речовим доказом у так званій "справі Онищенко".