ua en ru

ГПУ розслідує близько 900 справ проти Януковича і його оточення, - Ярема

ГПУ розслідує близько 900 справ проти Януковича і його оточення, - Ярема

Загальне кримінальне провадження злочинів колишнього Президента України Віктора Януковича (на фото) і його оточення налічує близько 900 справ. Про це заявив генеральний прокурор України Віталій Ярема в ефірі радіо "Ера FM".

"Кримінальне провадження, яке сьогодні розслідує ГПУ, налічує близько 900 кримінальних проваджень у рамках загального кримінального провадження щодо злочинної організації Віктора Януковича та його прихильників", - заявив Ярема.

За його словами, злочини Януковича і його прихильників почалися набагато раніше першого розгону студентів на Майдані Незалежності в Києві в ніч на 30 листопада 2013 р. "Злочин почався в 2010 році, коли до влади прийшов Янукович - з метою узурпації влади і розкрадання державних коштів. Він створив злочинне угруповання і почав перевищувати службові повноваження: шляхом тиску на Конституційний суд змінювати конституційний лад у країні, переслідувати опозиціонерів, таких як Луценко та Тимошенко, розкрадати державний бюджет", - додав генпрокурор.

За його словами, з державного бюджету викрадено близько 50 млрд грн.

"Частина цих коштів і майна арештована в рамках кримінальних проваджень, і вінцем цієї злочинної діяльності став розстріл найбільшої кількості людей. 77 осіб було вбито на вул. Інститутській і Майдані Незалежності", - підкреслив Ярема.

Нагадаємо, 12 січня Інтерпол оголосив Януковича в розшук за підозрою в розкраданні коштів в особливо великих розмірах, однак відмовив у рекламі Януковича в розшук за підозрою у вбивстві і зловживанні владою.

19 січня український суд заочно заарештував Януковича.