ua en ru

ГПУ перевіряє можливу причетність Данилюка до злочинів Януковича

ГПУ перевіряє можливу причетність Данилюка до злочинів Януковича Фото: ГПУ зацікавила робота Данилюка при Януковичі (КМУ)

Прокуратуру цікавить діяльність Координаційного центру реформ у 2010-2014 роках

В рамках розслідування злочинів, скоєних екс-президентом Віктором Януковичем, Генеральна прокуратура зацікавилася діяльністю Координаційного центру з упровадження економічних реформ на 2010-2014 роках. Про це свідчить ухвала Шевченківського райсуду Києва від 27 жовтня 2017 року.

Згідно з документом, слідчі прокуратури вважають, що керівник та посадові особи центру, створеного указом Януковича від 2 липня 2010 року, можуть бути причетні до злочинів колишнього глави держави, в результаті яких бюджету України було завдано збитків у розмірі 18 млрд гривень.

"Учасниками злочинної організації (Януковича і так званої "сім'ї"-ред.) протягом січня 2010 - лютого 2014 років скоювалися злочини щодо незаконного заволодіння грошовими коштами в різних галузях економіки, а саме: у банківській сфері, у сфері паливно-енергетичного комплексу, при випуску та купівлі-продажу ОВДП та інше. Загальна сума збитку, нанесеного діяльністю злочинної організації, становить понад 18 млрд гривень", - повідомляється в судових матеріалах.

Варто відзначити, що інтерес прокуратури викликали не всі співробітники центру, а ті, хто згодом заснували благодійні організації "Центр реформ" і "Благодійний фонд "Центр вільної економіки імені Кахи Бендукідзе".

У зв'язку з цим слідчі попросили суд надати їм доступ до банківської документації ОТП Банку, в якому зазначені організації мають рахунки, а також дозволити виїмку документів.

Суд частково задовольнив клопотання, дозволивши надання доступу до документів, але відмовивши в їх вилучення.

Згідно з інформацією на сайті Міністерства фінансів, нинішній глава відомства Олександр Данилюк в 2010-2015 роках очолював Координаційний центр з впровадження економічних реформ при Адміністрації Президента.

У той же період сьогоднішній заступник міністра Юрій Буца і держсекретар Мінфіну Євген Капінус були працівниками центру.

Згідно з даними єдиного реєстру юросіб і фізосіб-підприємців, засновниками "Центру реформ" є Олександр Данилюк, Євген Капінус, Юрій Буца, Яна Бугримова, Наталія Кириченко, Анна Руда і Олександр Саєнко.

Засновниками "Центру вільної економіки імені Кахи Бендукідзе" є Данилюк спільно з Юлією Тычковской, Володимиром Федориным і Михайлом Саакашвілі.

Нагадаємо, Державна фіскальна служба (ГФС) відновила податкову перевірку щодо міністра фінансів України Олександра Данилюка.

31 липня, Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання Генпрокуратури і дозволив Державної фіскальної службі провести податкову перевірку щодо міністра фінансів Олександра Данилюка.