ua en ru

ГПУ просить суд визнати незаконною приватизацію трьох обленерго

ГПУ просить суд визнати незаконною приватизацію трьох обленерго Генеральний прокурор України Віктор Шокін

Генеральна прокуратура України просить суд визнати незаконною приватизацію ПАТ "Дніпроенерго", ПАТ "Закарпаттяобленерго" та ПАТ "Донбасенерго". Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

"Реалізуючи конституційну функцію представництва громадян і держави в суді, Генеральна прокуратура України як самостійний позивач 3 квітня 2015 року звернулася в суд про визнання незаконним відчуження державних пакетів акцій ПАТ "Дніпроенерго" та ПАТ "Закарпаттяобленерго", - йдеться в повідомленні.

Крім того, розглядається судом позовну заяву прокуратури про визнання протиправними та скасування актів Кабінету міністрів та Фонду державного майна щодо приватизації належних державі акцій ПАТ "Донбасенерго".

У ГПУ зазначили, що умови приватизації прийняті з перевищенням повноважень і сформульовані таким чином, щоб штучно створити передумови для придбання держакцій заздалегідь визначеними суб'єктами.

Так, через відсутність конкуренції держпакет акцій "Дніпроенерго" продано за ціною, яка лише на 0,48% вище за стартову, а "Закарпаттяобленерго" - на 4,2%.

"Для порівняння: нещодавня приватизація 25% державного пакета акцій цього ж ПАТ "Закарпаттяобленерго" відбулася за ціною, яка в 3,9 разів вище початкової", - підкреслили в ГПУ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що приватизацію всіх обленерго та облгазів перевірить профільна спецкомісія Верховної Ради.