ua en ru

ГПУ просить Канаду допомогти в розслідуванні махінацій, пов'язаних з виданням книги Януковича

ГПУ просить Канаду допомогти в розслідуванні махінацій, пов'язаних з виданням книги Януковича Фото: Віктор Янукович

Встановлено, що велика частина текстів книги написана в період березня-травня 2011 року іншою особою

Генеральна прокуратура України просить Канаду допомогти в розслідуванні махінацій, пов'язаних з виданням книги колишнього президента Віктора Януковича "Україна - країна можливостей". Про це свідчить рішення суду від 6 квітня, опубліковане в Єдиному реєстрі судових рішень.

Відзначається, що в ході досудового розслідування ГПУ встановила, що 18 липня 2011 року в Донецьку між друкарнею "Новий світ" в особі генерального директора і Януковичем був укладений договір, згідно з яким глава держави зобов'язується створити літературний твір "Україна - країна можливостей" (Opportunity Ukraine ) і передати видавництву майнові права на цей твір. При цьому видавництво взяло на себе зобов'язання виплатити Януковичу авторську винагороду в сумі 32 млн гривень і видати книгу тиражем 1 млн примірників.

Однак друкарня обумовлений тираж примірників книги не видала і, відповідно, не реалізувала. У той же час протягом 2011-2012 років на банківські рахунки президента-втікача друкарня перерахувала 26 560 192 гривень під виглядом авторської винагороди.

"У кримінальному провадженні, серед іншого, встановлюються особи, які є дійсними авторами текстів розділів даної книги, обставини і період їх написання. Отримані в ході досудового розслідування фактичні дані, у своїй сукупності вказують на те, що зміст (тексти розділів) зазначеної книги, за яку (Януковичем, - ред.) отримано авторську винагороду в сумі понад 26 млн гривень, створено (написано) іншими особами, жодного договору з якими не укладалася, винагорода не виплачувалася", - підкреслюється у рішенні.

Таким чином, встановлено, що велика частина текстів розділів книги створена (написана) в період березня-травня 2011 року іншою особою. У міру написання зазначені тексти розділів книги частинами прямували на певну електронну поштову скриньку. Також не встановленою особою за вказаною адресою прямували пояснення з приводу плагіату в книзі.

ГПУ вважає, що ці дані вказують на те, що абонент поштової скриньки знає, хто саме є справжнім автором книги Януковича.

Встановлено, що послуги з реєстрації та доступу до електронної пошти в зазначений період надавалися канадською компанією SHAW Communications Inc., (веб-сайт: www.shaw.ca, юридична адреса: Suite 900, 630-3rd Avenue SW Calgary, АВ Т2Р 4L4, Canada).

У зв'язку з цим суд дозволив Генпрокуратурі звернутися до Канади із запитом про надання міжнародної правової допомоги і надати тимчасовий доступ до інформації щодо електронної поштової скриньки, що знаходиться у володінні компанії SHAW Communications Inc.

Відзначимо, що слідчі просять надати інформацію про дату і час реєстрації поштової скриньки; дані надані користувачем при реєстрації поштової скриньки; IР-адресу, з якої здійснювалася реєстрація поштової скриньки, а також IР-адреси, з яких здійснювався вхід у скриньку в період з 1 січня 2011 року по 31 грудня 2012 року з зазначенням дати, часу і тривалості з'єднань.

Нагадаємо, влітку 2015 року ГПУ почала розслідувати отримання Януковичем 26 млн гривень хабара під виглядом авторської винагороди за книгу.