ua en ru

ГПУ підтвердила, що Янукович є підозрюваним у держзраді

ГПУ підтвердила, що Янукович є підозрюваним у держзраді Фото: Віктор Янукович

Янукович з 28 листопада є підозрюваним у трьох кримінальних провадженнях

Екс-президент України Віктор Янукович є підозрюваним у державній зраді. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила прес-секретар генерального прокурора України Лариса Сарган.

"Одним із адвокатів підозрюваного Януковича В.Ф. розповсюджено інформацію про те, що останній начебто не має статусу підозрюваного, та про повернення повідомлення про підозру Януковичу до Генпрокуратури України. Генеральна прокуратура України розцінює зазначену заяву та дії захисника підозрюваного Януковича В.Ф. лише як піар-акцію, так як вони не мають нічого спільного з вимогами кримінального процесуального законодавства", - написала вона.

За інформацією Сарган, 28 листопада ГПУ склала повідомлення про підозру Януковича у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України, на порушення порядку, встановленого Конституцією України) та ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) КК України.

Як зазначається, письмове повідомлення про підозру надіслано на всі відомі адреси проживання та перебування Януковича на території України та РФ, а також до Ростовського обласного суду РФ та Генеральної прокуратури РФ.

Крім того, з метою забезпечення поінформованості Януковича про підозру і дотримання його процесуальних прав підозрюваного генеральний прокурор Юрій Луценко оголосив роз’яснення суті підозри під час відеоконференції між Святошинським районним судом м. Києва та Ростовським обласним судом РФ.

Крім того, підозру Януковича вручено його адвокатам, а також передано до адвокатського бюро, де вони працюють; також підозру опубліковано на офіційному сайті ГПУ; її також надіслано на адресу для листування у м. Києві, зазначену самим Януковичем у документах, наданих органу досудового розслідування його адвокатами.

"Таким чином, Янукович В.Ф. з 28.11.2016 є підозрюваним у зазначеному кримінальному провадженні. Досудове розслідування триває", - повідомила Сарган.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що захист Януковича відмовився прийняти підозру в держзраді.