ua en ru

ГПУ підозрює чиновників Адміністрації морпортів у розкраданні 10 млн гривень

ГПУ підозрює чиновників Адміністрації морпортів у розкраданні 10 млн гривень Фото: ГПУ (РБК-Україна)

Держкошти передбачалися для ремонту морського судна-буксира

Генеральна прокуратура України спільно з СБУ викрила незаконну схему, спрямовану на заволодіння та розтрату державних коштів, які передбачалися для ремонту морського судна-буксира "Олександр Охрименко". Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

Так, протягом 2016 року службові особи Адміністрації морських портів України (АМПУ) організували і провели конкурсні торги з визначення виконавця робіт по ремонту суднових технічних засобів і корпусних конструкцій морського судна-буксира "Олександр Охрименко", який належить державі і знаходиться у користуванні державного підприємства . Переможцем зазначених торгів визначено ТОВ "Міленіум Меритайм", з яким і був укладений відповідний договір.

Зазначено, що службові особи АМПУ за попередньою змовою зі службовими особами інших компаній - підрядників і постачальників, протиправно виготовили і надалі використовували ряд документів про обсяги та вартість ремонтних робіт, на підставі яких на банківські рахунки переможця конкурсних торгів перераховані бюджетні кошти в сумі 49 млн гривень.

Відзначається, що частина вказаних коштів у сумі 5 млн гривень було перераховано на банківські рахунки інших суб'єктів господарювання, які ніяких послуг з ремонту суднових технічних засобів і корпусних конструкцій морського судна-буксира "Олександр Охрименко" не надавали, і в подальшому через ряд підприємств з ознаками фіктивності перевели в готівку та розподілили між учасниками угоди.

Таким чином, внаслідок зазначених неправомірних дій державі завдано збитків на суму майже 10 млн гривень.

Згідно з повідомленням, в даний час на території трьох областей проводяться санкціоновані обшуки в офісних приміщеннях і місцях проживання осіб, причетних до скоєння злочину, в тому числі і на морському судні-буксирі "Олександр Охрименко".

Нагадаємо, Головна військова прокуратура повідомила про підозру п'ятьом чиновникам Міністерства оборони у привласненні в цілому 68,2 млн гривень бюджетних коштів.