ua en ru

ГПУ відкрила п'ять кримінальних проваджень по е-деклараціях депутатів, - Луценко

ГПУ відкрила п'ять кримінальних проваджень по е-деклараціях депутатів, - Луценко Фото: Юрій Луценко розповів про порушення в е-деклараціях депутатів

Найближчим часом ДФС проведе непланову перевірку депутатів

ГПУ відкрила кримінальні провадження щодо п'яти народних депутатів для проведення позапланової перевірки на предмет ухилення від сплати податків за доходи, вказані в е-деклараціях. Про це заявив у п'ятницю, 9 грудня, генеральний прокурор України Юрій Луценко в відеокоментарі, оприлюдненому на сторінці Генпрокуратури в YouTube.

"Сьогодні почав розвиватися наш наступний план. Аналіз понад 100 декларацій народних депутатів, де показано готівкові кошти у розмірі понад 100 тисяч доларів в еквіваленті. Перші п'ять справ з конкретними прізвищами конкретних народних депутатів сьогодні зареєстровано в ГПУ. Отже, це дає нам можливість надати офіційне доручення ДФС щоб провести позапланову перевірку на предмет ухилення від податків", - розповів Луценко.

Йдеться про депутата Опозиційного блоку Нестора Шуфрича, представника фракції БПП Руслана Демчака, групи "Відродження" Геннадія Бобову, позафракційних Олександра Супруненка та В'ячеслава Костянтинівського. Крім цього, найближчим часом буде зареєстровано провадження стосовно Андрія Журжія - нардепа з фракції Самопоміч.

"В останньому випадку ще немає зареєстрованого провадження, але думаю, це буде в найближчі дні", - пояснив Генеральний прокурор.

Кримінальне провадження - ще не доказ провини нардепа

У той же час, Луценко запевнив, що відкриття кримінального провадження проти цих депутатів не означає їх провину.

"Інакше ми не можемо звернутися до ДФС, щоб вони провели позапланову перевірку. Ми порушуємо кримінальну виробництво, направляємо доручення ДФС, яка починає перевірку, депутат може прийти на перевірку чи ні. Після цього ДФС складає акт, передає нам. У разі підтвердження несплати податків, ми, звичайно, звернемося до ВР з притягненням до кримінальної відповідальності народних депутатів", - розповів Луценко.

За його словами, у разі, якщо депутат не сплачував податки за готівкові кошти, закон передбачає до трьох років позбавлення волі за такі дії.

Нагадаємо, раніше в ГПУ заявляли про порушення в е-деклараціях 53 нардепів.