ua en ru

Генпрокуратура оголосила ДНР та ЛНР терористичними організаціями (доповнено)

Генеральна прокуратура України оголосила так звані Донецьку народні республіку та Луганську народну республіку терористичними організаціями

Генеральна прокуратура України оголосила так звані Донецьку народну республіку та Луганську народну республіку терористичними організаціями. Про це повідомив "5 канал" з посиланням на першого заступника генерального прокурора України Миколу Голомшу (на фото).

За фактом створення цих організацій на даний час відкрито кримінальне провадження за ст.258-3 Кримінального кодексу, яке перебуває на етапі досудового слідства, зауважив перший заступник генпрокурора.

"Ми констатуємо і підтверджуємо слова міністра юстиції про те, що дві так звані "народні республіки" в Донецькій і Луганській областях - це дві терористичні організації, які мають чітку ієрархію, канали фінансування і постачання зброї, - зазначив Голомша. - Мета створення цих організацій - у цілеспрямованому застосуванні насильства, захопленні заручників, скоєнні диверсій, убивств і залякуванні громадян".

Зі слів Голомші, всупереч заявам так званих народних губернаторів про те, що вони діють в інтересах захисту населення областей, у ГПУ є факти "переслідування мирних жителів Сходу України".

Також, як повідомляється, перевіряється причетність українських політиків до сепаратистської діяльності. Зокрема, вже розпочато провадження проти нардепа від Партії регіонів Олега Царьова та готується відкриття справ щодо інших політиків.

Зазначимо, раніше міністр юстиції Павло Петренко заявляв, що Генеральна прокуратура ставитиме питання про визнання самопроголошених "Донецької народної республіки" (ДНР) і "Луганської народної республіки" (ЛНР) терористичними організаціями.

"Відносно цих організацій, які фактично є терористами, був прийнятий закон, і, я думаю, що найближчим часом Генеральна прокуратура ставитиме питання про визнання цих організацій - "Донецька народна республіка", "Луганська народна республіка" - терористичними організаціями. Тому що вони за всіма своїми ознаками підпадають під це визначення", - наголошував Петренко.

Глава Мін'юсту пояснив, що Кримінальний кодекс України дає чітке визначення тим незаконним збройним формуванням, які є терористичними організаціями. Також Петренко зазначив, що правоохоронні органи в межах тих кримінальних справ, які вже порушені, можуть і повинні визнати ці організації терористичними.