ua en ru

ГПУ звинуватила РФ у військових злочинах під час боїв за Іловайськ та Дебальцеве

ГПУ звинуватила РФ у військових злочинах під час боїв за Іловайськ та Дебальцеве Ілюстративне фото (РБК-Україна)

РФ провела позасудові страти 9 українських військових під час боїв за Іловайськ та Дебальцеве

Генеральна прокуратура України (ГПУ) направила інформаційне повідомлення в Міжнародний кримінальний суд (МКС) у зв'язку з військовими злочинами, вчиненими під час боїв за Іловайськ та Дебальцеве. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу ГПУ.

Як повідомили в ГПУ, суть повідомлення полягає в тому, що в період боїв за Іловайськ та Дебальцеве проросійська організована група "Козачий союз "Область війська Донського" провела 9 позасудових страт українських військовослужбовців.

"Україна надала фото - та відеодокази, які прямо вказують на факт захоплення українських військових в полон, свідчення очевидців вбивств полонених, документи, що підтверджують смерть військовослужбовців у полоні. У повідомленні освітлена і практика ведення бойових дій "чужими руками", тобто залучення Російською Федерацією в конфлікт підконтрольних їй незаконних збройних формувань", - повідомили в Генпрокуратурі.

Наголошується, що всього ГПУ було направлено до МКС 5 повідомлень про події на Донбасі. Зокрема, вони стосувалися відповідальності за вчинення військових злочинів і злочинів проти людяності лідерами так званих "ДНР" - Ігорем Гиркиним (Стрільців), Олександром Захарченко, Ігорем Безлером і іншим.

Раніше РБК-Україна писало, що в ГПУ 22 жовтня був створений департамент з нагляду у кримінальних справах щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту. Новий департамент займатиметься розслідуванням злочинів проти основ національної безпеки, військових злочинів і злочинів проти людяності.

Також повідомлялося, що в жовтні Офісу президента були вилучені документи, які стосуються обставин проведення антитерористичної операції в серпні 2014 року в районі Іловайська.