ua en ru

ГПУ: ініціатором "диктаторських законів" був Янукович

ГПУ: ініціатором "диктаторських законів" був Янукович Фото: екс-президент України Віктор Янукович

Слідство встановило, що необхідної кількості голосів для ухвалення "диктаторських законів" не було

Ініціатором ухвалення так званих "диктаторських законів" у січні 2014 року був колишній президент України Віктор Янукович. Про це заявив під час брифінгу начальник управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України (ГПУ) Сергій Горбатюк, передає кореспондент РБК-Україна.

"За результатами розслідування, у нас чітко встановлено, що безпосередньо ініціатива і вказівки щодо прийняття цих законів виходила від колишнього президента, якому повідомлено про підозру. Також повідомлено про підозру колишньому першому заступнику голови Верховної Ради Калетніку, який вів тоді Верховну Раду, голові фракції Єфремову, голові лічильної комісії Олійнику, секретарю цієї лічильної комісії Гордієнку та ще 11 народним депутатам, які були членами лічильної комісії", - повідомив він.

За його словами, обвинувальні акти щодо Єфремова, Гордієнка та Стояна направлені до суду.

"Стосовно Єфремова, Гордієнка, а також народного депутата Стояна, кримінальне провадження, обвинувальний акт направлене до суду, де на даний час розглядається", - сказав він.

Також Горбатюк заявив, що низка колишніх нардепів оголошені в розшук.

"Колишні народні депутати оголошені в розшук", - зазначив він.

Сергій Горбатюк повідомив, що слідство встановило - необхідних голосів для ухвалення "диктаторських законів" не було.

"Як слідством чітко встановлено, необхідної кількості голосів, які передбачені Конституцією, не було. І фактично закони були не проголосовані. Але для того, щоб надати статусу проголосованих цих законів, було сфальсифіковано протокол лічильної комісії", - зазначив Горбатюк.

Нагадаємо, раніше в ГПУ повідомляли, що рішення про силовий розгін акції протесту на Майдані Незалежності в ніч з 29 на 30 листопада приймав колишній президент України Віктор Янукович.