ua en ru

ГПУ допускає пом’якшення запобіжного заходу для затриманих активістів Євромайдану

Євромайдан: Генеральна прокуратура України (ГПУ) допускає пом'якшення запобіжного заходу для затриманих активістів Євромайдану.

Євромайдан: Генеральна прокуратура України (ГПУ) допускає пом'якшення запобіжного заходу для затриманих активістів Євромайдану. Про це повідомляє прес-служба прокуратури.

"Зараз органами прокуратури м. Києва вивчається можливість обрання деяким раніше заарештованим особам менш жорсткого запобіжного заходу", - йдеться в повідомленні.

Як зазначають у прокуратурі, прокурори-процесуальні керівники, погоджуючись з позицією слідчих і враховуючи сімейні обставини підозрюваних (наявність на утриманні неповнолітніх дітей та ін.), в порядку апеляційного оскарження, у клопотаннях ставитимуть перед судом питання про заміну деяким, раніше заарештованим особам, запобіжного заходу на не пов'язаний з утриманням під вартою.

У той же час у ГПУ зазначають, що можлива зміна запобіжного заходу не звільняє підозрюваних від кримінальної відповідальності.

"У разі невиконання підозрюваною особою обов'язків, передбачених тим або іншим заходом, до неї повторно може бути застосовано запобіжний захід у вигляді взяття під варту", - заявили у прокуратурі.

У прокуратурі додають, що на даний момент вже завершені першочергові слідчі дії у кримінальному провадженні щодо порушення громадського порядку та провокацій під час проведення мирних акцій у м. Києві.

Зокрема, встановлено осіб, причетних до порушень громадського порядку і нанесення тілесних ушкоджень працівникам правоохоронних органів, підозрювані затримані, їм обрано запобіжні заходи, допитані безпосередні свідки подій і вивчені відео- та фотоматеріали.

Як заявив сьогодні Президент Віктор Янукович під час круглого столу з пошуку виходу з політичної кризи в Україні, вже сьогодні питання звільнення частини активістів Євромайдану буде вирішено. За словами глави держави, частина учасників акцій протесту, які мають не дуже тяжкі звинувачення і у яких є сім'ї, буде відпущена.

ГПУ допускає пом’якшення запобіжного заходу для затриманих активістів Євромайдану

(Фото: прес -служба Президента України)

"Я мав розмову вчора з генеральним прокурором і попросив, де немає жорстких порушень, знайти можливість і звільнити людей, які не скоїли грубих правопорушень. Я думаю, що сьогодні це питання буде вирішено. Я не можу сказати, скільки людей буде звільнено, але у тих, у кого маленькі діти, - люди будуть звільнені", - заявив Янукович.

Зазначимо, сьогодні вночі правоохоронці витіснили мітингувальників, що представляють Євромайдан, з "урядового кварталу" в Києві.

ГПУ допускає пом’якшення запобіжного заходу для затриманих активістів Євромайдану

(Фото: Facebook /Parubiy)

Протести в Україні розпочалися з того, що 21 листопада Кабінет міністрів України припинив підготовку до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Тисячі українців вийшли на вулиці Києва для проведення мирного протесту.

Ситуація погіршилася після того, як у ніч на 30 листопада "Беркут" розігнав Євромайдан із застосуванням сили.

Нагадаємо, 8 грудня в Києві знову пройшла масова акція протесту, на яку зібралися близько 500 тис. людей. Крім того, активісти "Свободи" звалили пам'ятник Леніну. При цьому Служба безпеки України 8 грудня відкрила кримінальне провадження за ознаками дій, спрямованих на захоплення державної влади в Україні.