ua en ru

ГПУ має розслідувати діяльність банків, близьких до оточення Януковича, - нардеп

Національний банк України досі не припинив діяльність десятки банківських установ, близьких до оточення Віктора Януковича. Дані фінансові установи продовжують займатися сумнівними фінансовими операціями, а також виведенням капіталу з країни. Про це у проекті "Співбесіда" заявив секретар комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності Максим Поляков.

За його словами, народні депутати неодноразово звертали увагу керівництва Нацбанку на діяльність банків, підконтрольних найбільш одіозним функціонерам режиму екс-Президента Віктора Януковича, однак регулятор не діє.

Поляков зазначив, що всі документи, зібрані щодо діяльності таких банків будуть передані до Генпрокуратури, яка також повинна дати оцінку бездіяльності НБУ щодо цих фінансових установ.

"Я надав перелік більше десятка банківських структур, у яких безпосередньо є гроші наших "політичних біженців", які обкрадали державу, бюджет. Це Арбузов, Клименко, Захарченко, Янукович, Колобов. Є банки, є назви цих банків. На жаль, Нацбанк у їх відношенні не вжив жодних заходів. Ці кошти, активи зараз спокійно виводяться за межі України", - сказав Поляков.

Депутат надав перелік таких фінансових установ. Зокрема, за його твердженням "Фідобанк" контролюється Арбузовим, Колобовим і сім'єю Януковича, в орбіту впливу екс-глави МВС Захарченко входять "Смартбанк" і "Фінансбанк", колишній голова податкового відомства Захарченко контролює "Інвестиційний трастовий банк" і банк "Капітал", а також "Український бізнесбанк", підконтрольний Януковичу і Арбузову.

За відомостями Полякова, перелічені фінансові установи за минулий рік вивели з країни близько 3,5 млрд грн.

На уточнююче питання ведучого проекту "Співбесіда", чи є у депутатів докази причетності даних осіб до перелічених фінансових установ, Поляков заявив, що представники міжфракційного об'єднання "Депутатський контроль" готові оприлюднити і надати Генеральній прокуратурі матеріали, які доводять цей зв'язок, а також документи про обсяги отриманого цими банками фінансування від НБУ, а також схеми і учасників виведення коштів через офшори і податкові ями.

Секретар комітету з питань фінансової політики стверджує, що Нацбанку відомі фінансові установи, що мають безпосередній зв'язок з оточенням Януковича.

"Коли я керував регулятором (Нацфінпослуг, - РБК-Україна) - щодо страхових компаній, ми виводили компанію Курченко, ми зупиняли ліцензії. В жодній з цих компаній не було прізвищ ні Саші Януковича, ні Курченко, ні Арбузова. Але за підставними компаніями, за офшорними компаніями ми прекрасно знали, кому належать дані фінансові або страхові компанії. Ця ситуація абсолютно прозора для НБУ", - заявив Поляків і додав, що депутати мають намір звернути увагу Генпрокуратури на бездіяльність Нацбанку щодо таких банків.

Переглянути випуск "Співбесіди" з Максимом Поляковим можна тут.