ua en ru

ГПУ повинна довести, що справа Новинського пов'язана зі злочином, а не переслідуванням, - Пинзеник

ГПУ повинна довести, що справа Новинського пов'язана зі злочином, а не переслідуванням, - Пинзеник Фото: Павло Пинзеник

Коментуючи вчорашнє засідання регламентного комітету народний депутат, член комітету Павло Пинзеник назвав сумнівними претензії колег і генерального прокурора. Про це він сказав журналістам телеканалу NewsOne.

"Що стосується "справи Новинського", то невдоволення ряду депутатів і заяви Генпрокурора - це політика, а не процедура. Мені взагалі здається, що зараз на кожну проблему в країні нам будуть пропонувати посадити по одному депутату. Є проблеми з тарифами - давайте посадимо 2 депутатів, є проблеми з рейтингом у Генпрокуратури - давайте ще когось посадимо. У нас так скоро закінчаться депутати і тоді доведеться пояснювати народу, що справа може все-таки в регуляторах, прокуратурі і так далі...", - заявив депутат.

Відповідаючи на питання журналістів, чи може ВР голосувати за зняття депутатської недоторканності без резолюції регламентного комітету, Павло Пинзеник зауважив, що: "за процедурою ні, але ВР в принципі може все бути, хоча судові інстанції з цим навряд чи погодяться".

Також заступник голови комітету повідомив про подальшу долю розгляду цього питання в комітеті: "Ми відправили Генпрокуратурі наші зауваження по процедурі, далі вони повинні на них відповісти, і ми повернемося до розгляду подання. Питання не зняте".

Говорячи про своє особисте ставлення до цього питання, Павло Пинзеник зазначив, що можливо він би і хотів, щоб Генпрокуратура надала реальні докази причетності Вадима Новинського до кримінальних злочинів, але мова йде про те, що надані відомості не мають до цього ніякого відношення і тільки відволікають громадську думку від більш важливих питань"

"Депутатський імунітет - це не власність депутата або ВР, це конституційна норма, яка забезпечує нашу незалежність, в тому числі від Генпрокурора, діяльність якого ми контролюємо і якщо ми будемо ось так на емоціях підписувати все, що вони нам надсилають, то давайте замінимо парламент на Генпрокуратуру", - заявив заступник голови регламентного комітету

Також він засудив "політичні демарші" депутатів від "Самопомочі", які звинуватили комітет в заангажованості.

"Вража при цьому те, що Генпрокуратура не має жодних задокументованих претензій до "замовника" цих злочинів - Януковича, проте "полює" на депутата Новинського. Далі, генеральний прокурор заявляє, що безпосередніх виконавців злочину він вважає притягати до відповідальності не доцільним (мова йде про офіцерів Гріффона, - ред.). Нам би хотілося пояснень, щоб ми зрозуміли, чи йдеться дійсно про злочини, а не про переслідування Новинського, Іванова, Петрова, Сидорова... Я вважаю, що Генпрокуратура тут не просто недопрацювала, а набагато гірше", - підсумував депутат.