ua en ru

ГПУ добилася повернення на рахунки Держказначейства 90 млн євро, отриманих Україною від продажу вуглецевих одиниць японському уряду.

У Генеральній прокуратурі (ГПУ) повідомили, що Міністерство охорони навколишнього природного середовища задовольнило її розпорядження і повернуло на рахунки Держказначейства 90 млн євро, раніше розміщених на банківському депозиті. Тепер Мінприроди може використовувати за цільовим призначенням на природоохоронні заходи 120 млн євро, йдеться в повідомленні прокуратури, пише "Комерсант-Україна".

Одночасно ГПУ продовжила розслідування нецільового використання 200 млн євро, отриманих за допомогою механізму Кіотського протоколу. Як повідомлялося, 28 квітня ГПУ порушила кримінальну справу за фактом порушення бюджетного законодавства і зловживання службовими повноваженнями (ч. 2 ст. 210 і ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу) проти колишніх чиновників Кабінету міністрів, Міністерства фінансів і Держказначейства. Перевірка показала, що з 320 млн євро, виручених урядом Юлії Тимошенко від продажу 30 млн вуглецевих одиниць встановленої кількості (ЕУК; 1 ЕУК дорівнює 1 т СО2), 200 млн євро не було направлено на реалізацію енергозбережних проектів по схемі "зелених інвестицій".

За словами керівника прес-служби ГПУ Юрія Бойченка, наслідок за фактом нецільового використання бюджетних коштів продовжується: "Зараз Генпрокуратура з'ясовує, куди були направлені ці кошти. В результаті досудового слідства ГПУ винесе розпорядження для профільних відомств про повернення цієї суми на рахунки Держказначейства. Кабмін може відшкодувати їх добровільно. У разі невиконання розпоряджень гроші будуть повернені в казну за рішенням суду".

Прес-секретар прем'єра Віталій Лукьяненко повідомив, що в травні уряд підтвердив представникам японської делегації готовність виконати свої зобов'язання. "Японська сторона і до, і після свого візиту не пред'являла Україні претензій. Ми першими повідомили про проблему розтрати коштів і маємо намір повернути їх в казну для реалізації проектів по скороченню викидів", - сказав він. В.Лукьяненко назвав декілька механізмів повернення коштів: "Ми попросили ГПУ визначити, куди були направлені кіотські гроші, і в законному порядку добиватимемося їх повернення. Другий варіант припускає фінансування проектів по схемі 'зелених інвестицій' за рахунок бюджету. Це питання обговорюється з Мінфіном".