ua en ru

Держветслужба України ввела тимчасові обмеження на постачання м'ясної продукції до країн МС на прохання РФ, - Мінагрополітики

Держветфітослужба України пішла на самообмеження поставок м'ясної продукції до країн Митного союзу у зв'язку з обігом російської сторони. Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики Іван Бісюк, повідомляє "Комерсант-Україна".

"Під час досліджень партій м'яса птиці та іншої м'ясної продукції з України у наших російських колег виникли підозри щодо вмісту в продукції певних речовин. Тому ми припинили експорт, щоб провести певні дослідження, і якщо підозри російських колег підтвердяться, то нами будуть прийняті спільні заходи аж до зупинки виробництва", - заявив Бісюк.

Країни Митного союзу - Росія, Білорусь і Казахстан - найбільший для України ринок збуту м'яса птиці, на який припадає близько 70% експортних поставок. За даними Держстату, в 2012 р. туди було відвантажено 54,61 тис. т на суму 111,72 млн дол. Найбільшими експортерами є "Миронівський хлібопродукт" і "Агромарс", на частку яких припадає понад 80% загальних поставок. Таким чином, кожен місяць заборони на експорт їхньої продукції до країн МС може заподіяти українським виробникам збиток у розмірі близько 10 млн дол.

Претензії Росії мають економічне підгрунтя, стверджує один з учасників ринку на правах анонімності. За даними Держстату, тільки в січні-лютому 2013 (пізніші дані ще не опубліковані) постачання м'яса птиці з України до Росії збільшилися у 6,5 разів (до 6,8 тис.т) порівняно з аналогічним періодом минулого року, в Казахстан - у 2,9 рази (до 4,4 тис. т).

Практика останніх років показує, що в разі закриття Росією ринку збуту для продукції з України на його повторне відкриття може піти не менше 2-3 місяців. "А якщо Держветфітослужба проведе власну перевірку і зможе надати російській стороні результати досліджень, які не підтвердять претензії, поставки будуть відновлені набагато швидше - протягом 2-3 тижнів", - зазначають у Держветфітослужбі.

Виробники спростовують претензії до своєї продукції. Директор з загальних питань "Агромарса" Олексій Марченко вважає, що якість продукції його підприємства не може піддаватися сумніву: "У нас перевіряється кожна партія, що відвантажується з підприємства". Тому він не виключає, що знайдені в продукції речовини могли потрапити в неї в процесі транспортування продукції третіми особами, за яких компанія не несе відповідальності. Бісюк також вважає можливим, що речовини потрапили в продукцію під час її транспортування. "Зараз ми робимо спільні дослідження. Якщо сальмонельоз є на підприємстві, приховати його неможливо", - заявив заступник міністра.

Читайте також: Держветслужба України ввела тимчасові обмеження на постачання в країни МС продукції чотирьох українських підприємств