ua en ru

Держветфітослужба виступає за ухвалення закону про прозорість процесу виробництва яловичини

Якщо не буде прийнятий закон про ідентифікацію та прозорості процесу виробництва, яловичина ні в якому разі не зможе потрапити на ринок ЄС. Таку думку сьогодні журналістам висловив заступник голови державної ветеринарної та фіто-санітарної служби Віталій Башинський, передає кореспондент РБК-Україна.

"Яловичина - це досить ризикований питання і він на 90% залежить від законодавчої організації України. Якщо не буде прийнятий закон про ідентифікацію та простежуваність яловичини, вона в жодному разі не зможе потрапити на ринок ЄС", - вважає Башинський.
За його словами, в кращій ситуації знаходяться виробники свинини, які мають закритий цикл виробництва.

"По свинині трошки простіше і першими на ринок ЄС потраплять великотоварні виробництва закритого типу виробництва, ті які мають власне відтворення, ті які мають власні м'ясо переробні та забійні пункти, тобто тип таких підприємств, які мають повністю закритий процес виробництва", - розповів Башинський.

Він додав, що в складній ситуації перебувають малі підприємства та ті, які мають багато постачальників.

"Якщо ви маєте невелику ферму з птахами, ви не зможете потрапити на ринок ЄС, це на сьогоднішній день дозволено тільки тим підприємствам, які можуть показати простежуваність від поля до внесення міндобрив у поле, до отримання корму, до внесення його в кормовий раціон, до визначення кількості залишків ветеринарних препаратів та інших забруднювачів у м'ясі. Тільки після того, коли ви доведете все це, ви зможете заявити про себе на ринок ЄС... Ті хто мають велику кількість постачальників, тим дуже важко пробитися на цей ринок тому, що сумлінність кожного постачальника йому треба довести", - пояснив Башинський.

Він також зазначив, що після прийняття закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечності харчових продуктів", внесеного в парламент, перестануть існувати ті підприємства, які не вкладали гроші, щоб організувати системи внутрішнього контролю.

"У зоні ризику знаходяться ті, які на сьогоднішній день хочуть якимось чином вийти з-під зони дії закону, це ті, які дрібні, розміщені локально, незареєстровані в одній службі, це ті, які виробляють фальсифіковану продукцію їм майже не буде життя після того, як закон буде прийнятий. Це для них кінець. Наприклад, Польща втратила близько 15% виробників, які не встигли реформуватися, тобто це ті підприємства, які кілька десятків років не вкладали ні копійки в організацію власного санітарного благополуччя, ті які не хочуть організовувати системи внутрішнього контролю, зазвичай вони випадуть з обойми", - розповів Башинський.