ua en ru

Держуправління справами планує розпродати непрофільні активи

Державне управління справами при Президенті України збирається розпродавати непрофільні активи. Про це заявив глава Держуправсправами Сергій Березенко.

"Навіть прибуткові корівники треба продавати. Цей різношерстий набір активів відволікає людей, ресурси, за рахунок них роздувається штат чиновників, які працюють тут, в Держуправсправами, що в свою чергу тягне за собою збільшення фонду оплати праці та інші соцвиплати", - стверджує Березенко.

За його підрахунками, від продажу компаній, що належать ДУС, держава отримає кілька мільярдів гривень, при цьому мова не йде про розпродаж активів за "дешево".

Березенко розповів, що в бюджеті наступного року вже немає коштів на утримання елітних санаторіїв "Конча-Заспа" і "Пуща Водиця", на які щорічно витрачалося близько 38 млн грн. "Ми відмовилися фінансувати проживання колишніх чиновників там і прибрали 38 млн статті витрат. Президент і прем'єр скасували десятки указів і розпоряджень, якими ці дачі видавалися в особисте користування. Тепер формально на території Пуща-Водиці та Конча-Заспи може жити хто завгодно", - повідомив Березенко.

За його словами, був розрахований реальний тариф за один квадратний метр в рік, щоб підприємство могло існувати і утримувати обслуговуючий персонал, який стежить за порядком і доглядає за територією. В результаті була отримана цифра близько 1300 грн за один кв. м у рік. "Грубо кажучи, за будинок 100 кв. м потрібно платити 130 тис. грн на рік, або близько 11 тис. грн на місяць. Чимало, але, погодьтеся, що для Конча-Заспи нормальна ціна. Тепер хто завгодно може подати нам заявку, і в принципі ми готові до заселення всіх бажаючих", - зазначив глава Держуправсправами. За його словами, не змінився статус лише у держдачі, в якій жив Віктор Ющенко, а також "одна-дві такі дачі повинні залишитися на випадок приїзду великих делегацій".